Here’s a closer look at the Syrian opposition leader known as Abu Mohammed al-Julani, who helped to lead the overthrow of President Bashar Al-Assad ⤵️ pic.twitter.com/i1lnqvW5tw
— Al Jazeera English (@AJEnglish) December 9, 2024
Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite s-a reunit cu ușile închise la sfârșitul zilei de luni, iar diplomații au declarat că sunt încă șocați de rapiditatea cu care s-a desfășurat răsturnarea lui Assad în 12 zile, după un război civil de 13 ani.
„Toată lumea a fost luată prin surprindere, toată lumea, inclusiv membrii consiliului. Așa că trebuie să așteptăm, să vedem și să urmărim… și să evaluăm cum va evolua situația”, a declarat ambasadorul rus la ONU, Vassily Nebenzia, reporterilor după reuniunea organismului.
Rusia a jucat un rol major în susținerea guvernului lui Assad și în sprijinirea acestuia în lupta împotriva rebelilor. Liderul sirian a fugit duminică din Damasc la Moscova, punând capăt la mai mult de 50 de ani de guvernare brutală a familiei sale.
Cu atmosfera de sărbătoare din Damasc, prim-ministrul lui Assad, Mohammed Jalali, a fost de acord luni să predea puterea Guvernului Salvării condus de rebeli, o administrație cu sediul în teritoriul controlat de rebeli în nord-vestul Siriei.
Principalul comandant rebel Ahmed al-Sharaa, mai cunoscut sub numele de Abu Mohammed al-Golani, s-a întâlnit cu Jalali și vicepreședintele Faisal Mekdad pentru a discuta despre guvernul de tranziție, a declarat pentru Reuters o sursă familiarizată cu discuțiile. Jalali a declarat că predarea ar putea dura câteva zile.
Televiziunea Al Jazeera a raportat că autoritatea de tranziție ar fi condusă de Mohamed al-Bashir, care a condus Guvernul Salvării.
Avansul fulminant al alianței milițiilor conduse de Hayat Tahrir al-Sham, o fostă filială a al-Qaeda, a reprezentat un punct de cotitură generațional pentru Orientul Mijlociu.
Războiul civil care a început în 2011 a ucis sute de mii de oameni, a provocat una dintre cele mai mari crize ale refugiaților din timpurile moderne și a lăsat orașele bombardate până la ruine, zonele rurale depopulate și economia secătuită de sancțiunile globale.
Dar alianța rebelă nu a comunicat planuri pentru viitorul Siriei și nu există un model pentru o astfel de tranziție în regiunea fracturată.
Prețul petrolului a crescut luni cu peste 1%, parțial din cauza îngrijorărilor că instabilitatea din Siria, care nu este un producător major de petrol, ar putea crește tensiunile regionale, au declarat analiștii.
„Acesta este un moment incredibil pentru poporul sirian”, a declarat ambasadorul adjunct al SUA la ONU, Robert Wood, la New York. „Acum ne concentrăm cu adevărat pe încercarea de a vedea încotro se îndreaptă situația. Poate exista în Siria o autoritate guvernantă care să respecte drepturile și demnitatea populației siriene?”.
SUA caută modalități de a se angaja cu grupurile rebele siriene și contactează parteneri din regiune precum Turcia pentru a începe o diplomație informală, a declarat Washingtonul. Diplomații din Qatar au discutat luni cu HTS, a declarat pentru Reuters un oficial informat cu privire la evoluții, în timp ce statele regionale se întrec în a deschide contactul cu grupul.