Rând pe rând, fiecare formațiune politică, prin diverse declarații formulate de liderii ei, sugerează cât se poate de insistent că intenționează să-și lanseze propriul reprezentant în cursa pentru Cotroceni. Liberalii îl vor pe Ilie Bolojan, noul luceafăr al acestui partid. La rândul lor, pesediștii îl relansează în competiție pe Marcel Ciolacu, pornind de la premisa că este inadmisibil ca președintele partidului să nu încerce să ajungă la Cotroceni. Kelemen Hunor nu va rata, cum nu au ratat niciodată liderii UDMR oportunitatea de a-și exprima pe suportul unei candidaturi obiectivele dedicate comunității maghiare. De USR, ce să mai spunem? Acest partid intenționează să defileze din nou cu Elena Lasconi. Fără să o afirme deschis, fiecare dintre protagoniști pleacă de la ideea că domnul Călin Georgescu va fi scos din cursă în vreun fel sau altul, că povestea va fi reeditată și în cazul Dianei Șoșoacă și că se va găsi o soluție – nimeni nu precizează care – și pentru scoaterea din joc a lui George Simion. Chiar și așa însă, sunt de semnalat nori negri la orizont, care în următoarele luni se pot transforma într-un adevărat uragan.
Chiar admițând că nu ar mai exista suveraniști, că aceștia vor fi decimați în următoarele câteva luni, coaliția care și-a propus să alcătuiască o majoritate parlamentară și să guverneze este minată din interior, atâta timp cât nu va merge pe un candidat unic. Să stăm strâmb și să judecăm drept. Până în urmă cu doar câteva săptămâni, atât în pan central, cât și în plan local, liderii celor patru partide s-au bălăcărit reciproc. Și-au adus acuzații foarte grave, unele dintre acestea dovedite, altele nedovedite și care până la probarea lor pot trece drept simple calomnii. Mai mult, partidele în ansamblul lor au fost rând pe rând înghiontite și debarcate de la putere. PSD, „ciuma roșie”, a fost ejectată de la guvernare de către PNL și USR, în combinație cu președintele Klaus Iohannis. Apoi de la guvernare a zburat USR, acuzat de faptul că în special în perioada pandemiei a aruncat literalmente România în aer. La scurt timp, cum sugestiv s-a exprimat Kelemen Hunor, și UDMR a fost „împins pe scări” de către liberali. În interiorul struțo-cămilei PSD-PNL, liberalii și socialiștii s-au insultat reciproc zi de zi, într-o cadență de-a dreptul nebună. Niciunul dintre cele patru partide nu a rămas intact în ultimii câțiva ani și toate au față de celelalte resentimente, care pur și simplu nu pot fi șterse cu buretele în câteva zile. Situația s-a complicat, întrucât între timp, rând pe rând, dar fără excepție, toate cele patru partide s-au lepădat de Klaus Iohannis ca de Satana și au solicitat investigarea acestuia. Iar acum se vor duce cu căciula în băț la Cotroceni pentru a-i solicita lumină aceluiași Klaus Iohannis.
Nu este deloc greu să ne imaginăm ce se va întâmpla dacă aceste patru partide vor alerga separat în următoarele luni în cursa prezidențialelor și în ce hal se vor ataca reciproc, în condițiile în care vor forma o majoritate de circumstanță în Parlament și vor încerca să guverneze împreună. Nici nu-mi pot imagina ce se va întâmpla în tot acest timp în plan local. Și, atenție, tot acest tablou încearcă până una alta să facă abstracție de un electorat devenit majoritar, așa cum s-a dovedit, care nu este al celor patru partide și care aparține suveraniștilor, care s-au dovedit incapabili să se coalizeze.
Tocmai din acest motiv, Nicușor Dan, considerând că este excepțional plasat undeva la intersecția tuturor acestor partide, care de altfel explicit sau tacit l-au susținut pentru a câștiga un al doilea mandat la Primăria Generală a Capitalei, se pregătește pentru a fi încoronat candidat unic la prezidențiale.
un comentariu de Sorin Roșca Stănescu, jurnalist