Anul 2024, tragic pentru jurnaliști: 104 uciși, majoritatea în Fâșia Gaza

După cele 129 de decese înregistrate în 2023, „2024 este unul dintre cei mai răi ani”, avertizează Anthony Bellanger, secretar general al FIJ, cu sediul la Bruxelles.

Anthony Bellanger a denunţat „masacrul care are loc sub ochii lumii întregi în Palestina”.

Potrivit FIJ, 55 de profesionişti palestinieni din mass-media au fost ucişi în 2024.

„De la începutul războiului, pe 7 octombrie 2023, numărul jurnaliştilor palestinieni ucişi se ridică la cel puţin 138”, făcând din acest teritoriu „unul dintre cele mai periculoase din istoria jurnalismului modern, după Irak, Filipine şi Mexic”, subliniază FIJ.

„Mulţi jurnalişti sunt vizaţi” în mod deliberat, a declarat Bellanger pentru AFP, chiar dacă există şi „incidente de război, oameni care se găsesc în locul nepotrivit, la momentul nepotrivit”.

După Orientul Mijlociu, a doua cea mai periculoasă zonă pentru jurnalişti a fost anul acesta Asia-Pacific, cu 20 de morţi, inclusiv 6 asasinate în Pakistan, 5 în Bangladesh şi 3 în India.

Potrivit FIJ, 520 de jurnalişti se află în închisoare în întreaga lume, o creştere bruscă faţă de 2023 (427) şi 2022 (375).

„Cu 135 de jurnalişti în spatele gratiilor, China – inclusiv Hong Kong – rămâne cea mai mare închisoare din lume pentru profesioniştii din media”, denunţă FIJ.

În faţa „acestor cifre triste”, răspunsul trebuie să fie internaţional şi condus de ONU, argumentează Anthony Bellanger, care solicită ONU să se mobilizeze pentru a permite adoptarea unei „convenţii obligatorii privind siguranţa jurnaliştilor”.

FIJ publică anual bilanţuri mai alarmiste decât Reporteri fără Frontiere (RSF), din cauza unui dezacord asupra metodei de calcul.

În 2023, RSF a informat că 54 de jurnalişti şi 2 angajaţi în domeniul mass-media au fost ucişi în exercitarea atribuţiilor lor. ONG-ul urmează să publice joi datele pentru 2024.

Coaliția de vreme rea

TikTok este la un pas să se închidă în SUA: Au aplelat la o cale extraordinară de atac