Netanyahu, înapoi în faţa judecătorilor în trei procese de corupţie, fraudă şi abuz de încredere

Procesul de corupţie al premierului israelian Benjamin Netanyahu se reia marţi, în urma a numeroase întârzieri, după ce şeful Guvernului şi tabăra sa sau folosit de toate recursurile posibile pentru a amâna termenul, relatează AFP.

Netanyahu este primul şef de Guvern israelian în funcţie care este judecat penal cu privire la corupţie, fraudă şi abuz de încredere.

Pentru prima oară de la începutul procesului – deschis în în mai 2020 -, Netanyahu era aşteptat la bară pentru a răsounde acuzaţiilor şi mărturiilor depuse împotriva sa de către foşti colaboratori apropiaţi în cele trei dosare judecate de tribunal.

Audirea de marţi marcheză o reluare a procesului, întrerupt de războiul în Fâşia Gaza, după ce Netanyahu a depus mai multe cereri de amânare a procedurii, invocând ostilităţile declanşate de atacul mişcării islamiste palestiniene Hamas la 7 octombrie 2023, care se află în curs.

”Voi vorbi” în instanţă, ”nu fug”, a dat asigurări Netanyahu într-o conferinţă de presă luni seara.

”De opt ani aştept această zi, opt ani de când vreau să prezint adevărul, opt ani de când aştept să demolez complet aceste acuzaţii absurde şi nefondate care mi se aduc”, a dat el asigurări, denunţând încă o dată ”o vânătoare de vrăjitoare nemiloasă” şi acuzaţii fabricate, în opinia sa, piesă cu piesă de către inamicii săi politici.

Din motive de securitate, procesul a fost mutat de la Ierusalim la Tel Aviv, unde Netanyahu urma să fie audiat într-o sală subterană.

Procesul se reia în prezenţa lui Netanyahu – prin mai multe audieri pe săptămână – şi urmează să dureze mai multe luni.

260.000 DE DOLARI

În primul dosar, Netanyahu şi soţia sa, Sara, sunt acuzaţi de faptul că au acceptat produse de lux – trabucuri, bijuterii, şampanie – în valoare de 260.000 de dolari din partea unor milionari, şi anume producătorul hollywoodian de origine israeliană Arnon Milchan şi omul de afaceri australian James Packer, în schimbul unor favoruri politice.

În al doilea, premierul este inculpat cu privire la faptul că a încercat să negocieze o acoperire mai favorabilă din partea lui Arnon Mozes, editorul cotidianului Yedioth Aharonoth, primul cotidian naţional plătit, în schimbul promisiunii unei legi care ar fi afectat circulaţia ziarului gratuit Israel Hayom, cel mai citit în israel.

În ultimul dosar, Netanyahu este acuzat de faptul că a încercat să faciliteze o fuziune dorită de către un prieten apropiat, Shaul Elovitch, la acea vreme acţionarul majoritar al Bezeq, cel mai mare grup de telecomunicaţii din ţară, în schimbul unei acoperiri mai favorabile a politicii sale pe site-ul popular de ştiri Walla, proprietatea lui Elovitch.

Criticii lui Netanyahu consideră organizarea acestui proces ocazia să se facă în sfârşit dreptate împotriva unui politician dispus să facă orice pentru a rămâne la putere.

Ei îl acuză pe Netanyahu că a folosit Războiul din Fâşia Gaza, în curs de 14 luni, ca pretext să scape de o judecată care are toate şansele să-l pronunţe vinovat.

ETAPĂ IMPORTANTĂ

Reluarea procesului constituie ”o etapă importantă”, declară AFP preşedintele cercului de reflecţie Israel Democracy Institute (IDI), Yohanan Plesner.

”Faptul ca un premier foarte puternic să fie inculpa şi ca dosarul său să fie examinat de tribunal (arată) forţa instituţiilor democratice ale Israelului”, consideră el

Un semn al unei anumite îngrijorări în tabăra lui Netanyahu, aproximativ 12 miniştri i-au trimis luni o scrisoare procuroarei generale Gali Baharav-Miara în care-i cer o amânare a audierii, din cauza căderii regimului lui Bashar al-Assad în Siria vecină.

Această scrisoare apare după apeluri similare ale unor miniştri şi cereri ale echipei juridice a premierului de amânare a audierii sale, din cauza războiului şi programului inculpatului.

Acuzarea a subliniat însă că este în interesul publicului ca procesul să se termine cât mai rapid posibil, iar tribunalul a respins aceste cereri, dar a fost de acord cu scurtarea ocazională a duratrei unor audieri.

Fotbal: FIFA va desemna miercuri gazdele Cupelor Mondiale din 2030 şi 2034

Zeci de lingouri de aur, nedeclarate, găsite în bagajele unui bărbat, pe Aeroportul Timişoara/ Valoarea aurului depăşeşte un milion de lei