Cel mai mare spaţiu special destinat audierii minorilor victime ale infracţiunilor din România a fost deschis, marţi, într-o clădire a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Arad, fiind realizat în urma donaţiilor făcute de oameni de afaceri şi persoane fizice.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de DGASPC Arad, au fost amenajate o cameră de audiere cu oglindă unidirecţională, o cameră de consiliere, o sală de aşteptare, o cameră tehnică şi un grup sanitar, toate oferind „un mediu securizat şi primitor minorilor victime ale infracţiunilor”.
Camera specială pentru audierea minorilor este dotată cu mobilier modern, jucării, dar şi cu tehnică de înregistrare audio-video şi a fost creată pentru a îmbunătăţi calitatea interacţiunii cu copiii, care sunt cele mai vulnerabile victime ale infracţiunilor.
„Infracţiunile care implică violenţă sexuală şi ale căror victime sunt copii sunt fapte deosebit de grave, cu consecinţe multiple pe termen lung, care afectează întreaga viaţă a victimelor. Suntem fericiţi să avem aici la Arad o cameră specială pentru audierea victimelor minore, un spaţiu amenajat atât de frumos şi dotat cu tehnologie de ultimă generaţie înregistrare audio-video, unde copiii şi tinerii, martori sau victime ale abuzurilor sau alte infracţiuni sunt audiaţi şi apoi consiliaţi într-un mediu prietenos, fără să aibă contact cu agresorii sau celelalte părţi implicate”, afirmă, în comunicat, directorul DGASPC, Erika Stark.
În camera pentru audiere vor lucra cu minorii psihologi ai DGASPC şi 30 de poliţişti specializaţi în tehnici de audiere.
„Avantajele audierii copiilor în camera specială constau în faptul că minorul nu mai trebuie să treacă prin stresul şi tensiunea unor audieri multiple, înregistrările oferind posibilitatea organelor de cercetare penală să observe şi să vizualizeze declaraţiile şi comportamentul victimelor ori de câte ori este necesar. Tot în cadrul proiectului a fost amenajată şi o cameră de consiliere în vederea asigurării unui spaţiu confortabil pentru şedinţele în care sunt acordate servicii de recuperare şi reabilitare a victimei minore”, se arată în comunicat.
Un proiect similar a fost finalizat recent la Oradea, dar la dimensiuni mai mici, iar Timişoara şi Sighetul Marmaţiei vor fi următoarele oraşe care vor avea astfel de spaţii pentru audierea minorilor. AGERPRES/(AS – autor: Marian Buga, editor: Irina Poenaru, editor online: Ady Ivaşcu)