Proiectul ”Aplicaţie AI – Ştirile Agerpres”, extins la nivel regional în judeţele Bistriţa-Năsăud, Dâmboviţa şi Prahova

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI Bucureşti) şi Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, în parteneriat cu Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID), au anunţat, marţi, lansarea celei de-a doua etape a proiectului „Aplicaţie AI – Ştirile Agerpres„, un demers ce marchează extinderea utilizării inteligenţei artificiale în fluxurile de ştiri regionale.

Cu sprijinul ministrului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Gruia Ivan, proiectul, care în prima etapă a pus bazele unui flux naţional de ştiri validate cu ajutorul IA, se extinde în prezent prin parteneriate regionale pentru proiecte pilot în judeţele Bistriţa-Năsăud, Dâmboviţa şi Prahova, cu scopul de a sprijini jurnalismul local prin soluţii avansate care asigură informaţii relevante şi adaptate nevoilor comunităţilor locale.

În cadrul evenimentului de lansare a fost subliniată importanţa tehnologiilor emergente în susţinerea presei regionale. Aplicaţia foloseşte algoritmi de inteligenţă artificială pentru analiza şi distribuţia informaţiilor verificate, având un rol esenţial în combaterea dezinformării şi consolidarea încrederii publicului în jurnalismul de calitate.

„Astăzi, prin cea de a doua etapă a proiectului dezvoltat cu AGERPRES, ne continuăm cu succes misiunea de a sprijini presa locală şi regională. Ne dorim să oferim tuturor jurnaliştilor acest instrument pe bază de inteligenţă artificială, care să le sprijine eforturile de a valida informaţii şi de a le disemina inclusiv către nativii digitali, care se informează cu ajutorul noilor tehnologii”, a declarat, cu ocazia lansării, Adrian-Victor Vevera, director general ICI Bucureşti.

 


Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO

El a subliniat că prin acest proiect se doreşte punerea la dispoziţia publicului a cât mai multor surse de informare, „care să fie validate, care să promoveze ştirea obiectivă şi imparţială, astfel încât informaţiile să fie rezultatul analizei unor ştiri corecte, nu a unui fake-news”.

„Vrem să extindem această aplicaţie ca şi un asistent personal, astfel încât să poată fi selectate informaţii legate de trafic, de mersul trenurilor, meteo, de zona sportivă. În funcţie de zona de interes, se poate adăuga fluxul de ştiri naţionale al AGERPRES, împreună cu ştirile locale, puse la dispoziţie de Consiliile judeţene şi de primăriile mari şi, bineînţeles, ceilalţi generatori de ştiri”, a precizat Adrian-Victor Vevera.

La rândul său, Claudia-Victoria Nicolae, director general AGERPRES, a declarat: „Aşa cum am putut observa şi mai ales în ultimele săptămâni, hazardul informativ cumva depăşeşte obiectivitatea unei ştiri. Nu este suficient să te adresezi unui public media consumator de ştirea de agenţie, ci trebuie să te extinzi către publicul obişnuit, care, în ziua de astăzi, caută canalul care să-l informeze. Am ajuns în situaţia în care cetăţenii să nu aibă încredere în informaţie şi să încerce singuri să o filtreze, iar plaja de căutare este destul de mare. Extinderea la nivel regional, într-adevăr, a venit ca o necesitate a particularizării informaţiei”.

 


Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO

ICI Bucureşti şi Agerpres invită instituţiile media şi autorităţile locale din întreaga ţară să se alăture acestui proiect. Prin implicarea activă, organizaţiile pot beneficia de validarea în timp real a ştirilor, acces la un flux de informaţii sigur şi utilizarea tehnologiilor avansate pentru combaterea dezinformării.

Aplicaţia AI – Ştirile Agerpres„, care utilizează Inteligenţa Artificială pentru a livra ştiri de calitate, a fost lansată, pe 15 noiembrie 2024, în cadrul unui eveniment organizat la Palatul Parlamentului.

Proiectul inovativ, realizat în colaborare cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică, îşi propune să garanteze autenticitatea şi provenienţa informaţiilor, promovând jurnalismul de calitate şi protejând publicul de riscurile dezinformării, prin integrarea tehnologiei blockchain şi a tokenurilor non-fungibile (NFT).

Noua aplicaţie „AI – Ştirile Agerpres” vine în completarea unui alt proiect-pilot, „Agerpres Daily News | Hold History”, derulat anterior, şi care a demonstrat potenţialul tehnologiilor avansate în combaterea dezinformării şi în promovarea unui jurnalism de calitate. AGERPRES/(A – autor: Cristian Anghelache, editor: Mariana Nica, editor online: Ada Vîlceanu) 

Sursa: www.agerpres.ro

Timiş: Zeci de lingouri de aur nedeclarate, în bagajele unui bărbat, în Aeroportul Timişoara

ANSVSA: Recomandări privind achiziţionarea şi manipularea alimentelor de origine animală în perioada Sărbătorilor de iarnă