Fostul preşedinte sirian „este în siguranţă, iar acest lucru arată că Rusia acţionează aşa cum este necesar într-o astfel de situaţie extraordinară”, a declarat Serghei Riabkov, devenind primul oficial rus care confirmă prezenţa lui Assad în ţară, potrivit NBC News.
„Habar nu am ce se întâmplă cu el în acest moment”, a mai declarat Riabkov, adăugând că „ar fi foarte greşit” din partea sa să speculeze „ce s-a întâmplat şi cum s-a rezolvat”.
Riabkov a declarat însă că Rusia va continua să îl sprijine pe liderul sirian, al cărui regim a fost acuzat de grupuri pentru drepturile omului şi foşti deţinuţi de atacuri cu arme chimice şi alte crime de război, precum şi de uciderea, tortura sistematică şi dispariţia forţată a zeci de mii de persoane de la revolta în masă din 2011, care a declanşat un război civil.
„Rusia nu este parte la convenţia care a instituit Curtea Penală Internaţională”, a ţinut să reamintească Riabkov când a fost întrebat dacă Kremlinul îl va preda pe Assad pentru a fi judecat.
Nici Siria nu s-a alăturat instanţei, care are sediul la Haga, şi nu a acceptat jurisdicţia acesteia.
Rusia şi China au blocat o încercare de a impune jurisdicţia sa în 2014. Statele Unite şi Israelul, de asemenea, nu recunosc jurisdicţia CPI, care nu are poliţie proprie pentru a-şi pune în aplicare mandatele.
În martie 2023, instanţa a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin pentru „crime de război” pentru rolul său de supervizare a deportării ilegale a copiilor din Ucraina în Rusia. Luna trecută, CPI a emis mandate de arestare pentru prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi pentru fostul său ministru al apărării Yoav Gallant pentru presupuse crime împotriva umanităţii şi crime de război în Gaza. Israelul a respins acuzaţiile, iar Statele Unite au declarat că resping decizia.
Indiferent cine ajunge să guverneze Siria, fie că este vorba de gruparea militantă Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care a condus forţele rebele ce l-au dat jos de la putere pe Assad, sau de altcineva, Rusia crede „cu tărie şi fermitate” că Siria „ar trebui să fie suverană, unificată şi cu integritatea respectată”, a menţionat Riabkov. „Să sperăm că nu vom avea acolo o situaţie care va însemna separarea unor părţi ale Siriei de altele”, a adăugat el.
De asemenea, diplomatul rus a îndemnat Israelul „să ia serios în considerare ceea ce se întâmplă în Înălţimile Golan”, după ce Netanyahu a ordonat armatei sale să preia controlul asupra zonei tampon demilitarizate şi patrulate de ONU la graniţa cu Siria, zonă care a fost stabilită în temeiul unui acord de încetare a focului din 1974. Israelul, a spus Riabkov, ar trebui să respecte acest acord şi „să nu încalce” integritatea teritorială a Siriei.
Un lucru pe care Rusia îl are în comun cu SUA este îngrijorarea cu privire la potenţialul de reapariţie a grupării teroriste Stat Islamic în Siria, a mai spus el.
SUA au lansat mai multe lovituri aeriene asupra ţintelor ISIS în Siria.