Profesor român de la Oxford, despre alegerile din România: A fost un şoc

Corneliu Bjola, profesor de Studii Diplomatice la Universitatea Oxford, spune că rezultatele primului tur al alegerilor a fost un şoc şi că a fost surprins nu de interferenţa ruşilor, pentru că asta a mai putut fi observat şi în ţările baltice, ci de lipsa de rezilienţă.

„Nu-mi venea să cred ochilor că ce am văzut la primul tur al alegerilor în România, ţară de 20 de ani în NATO şi de 18 ani în UE. A fost un şoc. Nu interferenţele ruşilor m-au surprins – am văzut şi prin ţările baltice – ci lipsa de rezilienţă. Călin Georgescu a făcut apologii cu privire la mareşalul Antonescu încă din 2021. Slăbiciunea statului s-a văzut”, a spus el marţi seară la un eveniment organizat de CFA România în Bucureşti.

Dar ce înseamnă această lipsă de rezilienţă? „Nu aş pune totul pe Rusia, pe extremism. Lipsa de rezilienţă este de asemenea o problemă cu rezonanţa mesajului. De ce au rezonat oamenii cu acest mesaj? (al candidatului Georgescu – n.red). De exemplu eu am părăsit ţara în 1997. Nimeni nu vine să vorbească în diaspora despre alegerile din România. Va trebui schimbat mind set-ul politicienilor atlfel vom avea 10 Georgescu data viitoare”, a spus el.

Edward Lucas, jurnalist al The Times, spune că cel mai probabil va exista o încetare a focului (ceasefire în Ucraina – n.red) sub administraţia Trump, dar poate fi una periculoasă. „Este nevoie de garanţii”, spune el. „Ce ar rămâne din Ucraina ar trebui să fie investibil şi protejat împotriva ruşilor”. Dacă sancţiunile occidentale ar funcţiona, atunci ruşii nu ar trebui să mai fie în Ucraina, spune el. “Uite, hai să facem un exerciţiu cu Microsoft, cu Apple: să transforme toate telefoanele din Rusia în cărămizi (să nu fie funcţionale -n.red). Asta ar atrage atenţia lui Putin. Doar că ruşii atunci când ajung într-un obstacol, îl ocolesc, găsesc o cale – ajutor de la Iran. Iar ucrainenii plătesc”.

Daniel Petrescu, general în rezervă, fost şef al statului majoră al apărării, spune că trebui să fim realişti cu privire la scopurile noastre comune. „Avem apreciere în SUA. Este important să fim în Europa. Dar Europa cumva se decuplează economic de SUA”, atrage el atenţia.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Fotbal: PSG ‘nu a făcut un meci mai bun decât cu Atletico sau PSV’ (Luis Enrique)

Handbal feminin: Franţa a câştigat derby-ul cu Ungaria, la EURO 2024