Grupul Milvus din Târgu Mureş, o asociaţie înfiinţată din anul 1991, îşi propune ca anul viitor să reintroducă vulturii în România, după ce aceştia au dispărut din cauza braconajului şi a otrăvirii.
„Din fericire, în România foarte puţine specii de păsări au dispărut în ultimii 100 de ani, dar un întreg grup de specii a dispărut complet din ţară: vulturii. În Europa, există patru specii care încă cuibăresc, specii care cândva au fost prezente şi în România, dar care au dispărut din cauza sensibilităţii lor la otrăvire şi a faptului că, fiind păsări mari şi frumoase, au fost vânate ca trofee. Astăzi, cele două principale ameninţări – otrăvirea şi braconajul – au scăzut semnificativ, iar populaţiile de vulturi s-au refăcut în majoritatea ţărilor europene, inclusiv la vecinii noştri din Bulgaria. Din acest motiv, am decis că este timpul ca vulturii să se întoarcă şi în România. În acest sens, planificăm multe activităţi în viitorul apropiat”, a anunţat, miercuri, Grupul Milvus, într-un comunicat de presă.
Organizaţia neguvernamentală a subliniat că, deşi nu primeşte niciun sprijin financiar din partea statului român, a reuşit să menţină funcţional Spitalul pentru Păsări, tratând sute de păsări şi în acest an şi că va continua să îşi deruleze activitatea, deşi condiţiile nu sunt deloc favorabile ONG-urilor.
„Anul 2024 a fost unul dificil pentru asociaţia noastră – condiţiile nu sunt deloc favorabile organizaţiilor neguvernamentale. Există puţine apeluri de proiecte şi surse de finanţare, iar scena politică nu ne consideră parteneri, ci încearcă să ne prezinte ca pe nişte adversari, fapt ce a fost deosebit de evident în campania electorală. Cu toate acestea, ne-am continuat activităţile în slujba naturii – le mulţumim pe această cale angajaţilor, voluntarilor şi susţinătorilor noştri. Am continuat activităţile importante începute în anii anteriori – de exemplu, programele de monitorizare care urmăresc evaluarea stării de sănătate a populaţiilor de păsări. În prezent, se desfăşoară monitorizarea efectivelor de iarnă a păsărilor de pradă, unde numeroşi voluntari ne sprijină”, a arătat Grupul Milvus.
În plus, asociaţia a intensificat programele educaţionale, pentru copii şi adulţi şi că, prin sprijinul oferit de Betfair Romania Development, au fost organizat mai multe evenimente în care adulţii au putut descoperi lumea păsărilor – inelări de păsări cântătoare, plimbări ghidate pentru recunoaşterea sunetelor păsărilor şi inelări de berze.
„În acest an, Grupul Milvus a avut o multitudine de activităţi: am organizat obişnuitul concurs internaţional de fotografie de natură, program de inelare a păsărilor pe litoralul Mării Negre timp de trei luni şi am încercat să evaluăm populaţiile extrem de periclitate de vipere de fâneaţă (Vipera ursinii). Angajaţii şi voluntarii noştri au realizat şi multe alte activităţi. Considerăm esenţială protecţia naturii prin acţiuni practice desfăşurate pe teren (cum ar fi protejarea dumbrăvencei), deoarece acestea ajută la prevenirea celui mai grav pericol – dispariţia unei specii. În acelaşi timp, ştim că deciziile politice, în special cele valabile la nivel european, influenţează mult mai semnificativ situaţia naturii decât ceea ce pot realiza câţiva oameni pe teren. Din păcate, de mult timp nu au fost adoptate legi sau reglementări politice europene în favoarea naturii. De aceea, ne bucură şi aşteptăm cu nerăbdare implementarea practică a Legii privind Restaurarea Naturii, adoptată în august de formaţiunea Mediu a Consiliului European (după ce fusese aprobată şi de Parlamentul European)”, a arătat Grupul Milvus.
Grupul Milvus poartă numele unei păsări rar observate în România, gaia roşie (Milvus milvus). AGERPRES/(AS – autor: Dorina Matiş, editor: Karina Olteanu, editor online: Simona Aruştei)
Sursa foto: Milvus Group / Facebook