Începând de miercuri, autoritățile sanitare franceze au impus prezentarea unei rețete la farmacie pentru a primi tratamente celebre pentru răceală și gripă, considerate periculoase: Nurofen, Paracetamol, Actifed, Humex, Rhinadvil.
Ceea ce au toate aceste medicamente în comun este că conțin molecula de pseudoefedrină.
„Având în vedere, pe de o parte, contraindicațiile foarte numeroase, precauțiile de utilizare și efectele adverse cunoscute ale pseudoefedrinei și, pe de altă parte, caracterul benign al răcelii comune”, Agenția Națională pentru Siguranța Medicamentului (ANSM) consideră că „posibilitatea de a obține aceste medicamente fără sfatul medicului prezintă un risc prea mare pentru pacienți”.
Disponibile până acum fără prescripție medicală, aceste tratamente (vândute și ca spray nazal pe bază de rețetă) au ca scop decongestionarea și desfundarea nasului, fiind principalele medicamente utilizate împotriva răcelilor în Franța.
Dar, de câțiva ani, ele au făcut obiectul a numeroase critici, specialiștii din domeniu sanitar spunând că pot provoca reacții adverse grave, totuși rare, cum ar fi accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord.
În România, medicamentele anti-răceală care conțin pseudoefedrină sunt:
- Nurofen răceală și gripă
- Advil răceală și gripă
- Parasinus
- Aerinaze
- Aspirin complex
- Clarinase
- Biofen răceală și gripă
- Bioflu
- Caffetin cold plus
- Coldrex sinus
- Ibugrip
- Sanados sinus
- Sinufen
- Larofen
- Ibusinus
- Revigrip
- Modafen
- Ibuvalen flu
- Paduden raceala si gripa
- Coldact sinus
- Prosinus
- Humagrip
- Olygrip