Janet Yellen avertizează cu privire la manipularea valutară şi reafirmă poziţia dolarului ca monedă de rezervă globală

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat miercuri că Statele Unite vor reacţiona ferm împotriva tentativelor ţărilor de a manipula cursurile valutare pentru a obţine avantaje competitive. Totuşi, ea a precizat că, în prezent, nu există intervenţii semnificative pe pieţele valutare, transmite Reuters.

Într-un interviu live acordat postului Bloomberg Television, Yellen a subliniat că nu vede o ameninţare la adresa statutului dolarului ca monedă de rezervă globală, deoarece nicio altă monedă nu rivalizează cu utilizarea sa la nivel mondial în pieţele financiare, comerţ şi alte tranzacţii.

Întrebată despre posibilitatea ca viitoarea administraţie Trump să încerce să slăbească valoarea dolarului printr-o versiune modernizată a Acordului Plaza din 1985, Yellen a afirmat că administraţia Biden consideră că este mai bine ca pieţele să stabilească valoarea dolarului.

YUAN MAI SLAB?

Comentariile lui Yellen nu au vizat direct nicio ţară, însă acestea au venit după ce Reuters a scris că autorităţile chineze iau în considerare o devalorizare a yuanului în 2025 pentru a contracara eventuale tarife mai mari impuse de administraţia Trump. Preşedintele-ales american a promis tarife de cel puţin 60% pentru toate importurile din China.

Raportul semestrial al Trezoreriei SUA privind manipularea valutară nu a identificat manipulări din partea principalilor parteneri comerciali, dar a menţinut China pe lista de monitorizare din cauza surplusului comercial mare şi a lipsei de transparenţă în practicile sale valutare.

NEVOIA DE CANALE DESCHISE DE COMUNICARE

Yellen a evidenţiat importanţa menţinerii canalelor de comunicare deschise cu oficialii chinezi pentru a evita neînţelegerile şi a discuta diferenţele de politică şi interesele comune, cum ar fi stabilitatea financiară şi schimbările climatice.

”Este esenţial să avem canale deschise de comunicare. Acest lucru ajută la evitarea neînţelegerilor. Am folosit aceste canale pentru a explica măsuri precum controalele la export sau restricţiile recente privind investiţiile externe”, a spus Yellen.

 

Aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen se va afla pe agenda reuniunii Consiliului JAI al Uniunii Europene

Jurnalişti ucişi în 2024 – Israelul are o dublă vină