Erdogan dă o lovitură diplomatică istorică: a parafat pacea între două țări aflate în conflict

Vorbind într-o conferință de presă comună la Ankara, Erdogan a mulțumit președintelui somalez Hassan Sheikh Mohamud și premierului etiopian Abiy Ahmed pentru „reconcilierea lor istorică”. Erdogan îi ținea de mână în cadrul conferinței de presă, după cum se vede pe imagini, un gest simbolic făcut de liderul de la Ankara.

Erdogan a spus că speră că acordul va fi „primul pas către un nou început bazat pe pace și cooperare între Somalia și Etiopia” și va asigura în cele din urmă că Etiopia – cea mai populată țară fără ieșire la mare din lume – va obține acces la mare. „Cred că odată cu întâlnirea de astăzi, în special cu cererile Etiopiei de a accesa marea, fratele meu, șeicul Mohamud, va oferi sprijinul necesar pentru accesul la mare”, a spus liderul turc. „Această declarație comună se concentrează pe viitor, nu pe trecut, și înregistrează principiile pe care aceste două țări prietene, care sunt foarte importante pentru noi, le vor construi de acum înainte”, a spus Erdogan mai târziu într-o postare pe rețelele de socializare.

 

Premierul etiopian Abiy și președintele somalez Mohamud au sosit la Ankara miercuri pentru discuții, care au fost cele mai recente după două întâlniri anterioare care au făcut puține progrese, relatează Al Jazeera

Potrivit textului acordului publicat de Turcia, părțile au convenit „să lase în urmă diferențele de opinie și problemele controversate și să avanseze cu hotărâre în cooperarea către prosperitatea comună”.

Ce spun cele două părți implicate în conflict

Vorbind alături de Erdogan, remarcile sale, traduse în turcă, etiopianul Abiy a spus: „Am abordat neînțelegerile care au avut loc în ultimul an. Dorința Etiopiei de a avea acces sigur la mare este o aventură pașnică și va aduce beneficii vecinilor noștri, este o aventură care trebuie văzută în spiritul cooperării, nu al suspiciunii”, a spus el.

Liderul somalez, ale cărui remarci au fost, de asemenea, traduse, a declarat că acordul a „pus capăt diferențelor lor” și că națiunea sa este „gata să lucreze cu conducerea etiopiană și poporul etiopian”. Turcia a mediat între cele două țări din iulie, conducând discuții menite să rezolve diferențele lor.

De la ce a început scandalul între Somalia și Etiopia

Cele două țări vecine din Cornul Africii au înregistrat o escaladare a tensiunilor de când Etiopia a încheiat un acord în ianuarie cu regiunea separatistă Somaliland din Somalia pentru a închiria o porțiune de coastă pentru un port etiopian și o bază militară în schimbul recunoașterii diplomatice, deși acest lucru nu a fost niciodată confirmat de Addis Abeba.

Mișcarea a provocat o dispută diplomatică și militară acerbă cu Somalia, care a catalogat acordul drept o încălcare a suveranității sale, dând semnale de alarmă internaționale cu privire la riscul unui nou conflict, în timp ce disputa a atras rivalii de lungă durată ai Etiopiei, Egipt și Eritreea.

Somaliland a decis să se separe de Somalia în urmă cu mai bine de 30 de ani, dar nu este recunoscut de Uniunea Africană sau de Națiunile Unite ca stat independent. Somalia consideră în continuare Somaliland parte a teritoriului său.

De-a lungul anilor, Somaliland și-a construit un mediu politic stabil, în contrast puternic cu luptele continue ale Somaliei cu insecuritatea pe fondul atacurilor mortale ale rebelilor al-Shabab, notează sursa citată.

Dosarul Potra, motivarea instanței – Rezerviștii Legiunii Franceze și lideri interlopi, mobilizare pentru un protest în fața Catedralei Neamului

Catinvest inaugurează Aparthotel Craiova, o investiție de 12 milioane de euro în Oltenia