Republica Moldova este asigurată cu gaze naturale pentru întregul sezon de încălzire, anunţă Moldovagaz

Compania Moldovagaz anunţă că a finalizat în proporţie de 100% achiziţia volumelor gazelor naturale, necesare pentru întregul sezon de încălzire octombrie 2024-martie 2025 pentru malul drept al Nistrului.

”SA „Moldovagaz” a finalizat în proporţie de 100% achiziţia volumelor gazelor naturale, necesare pentru întregul sezon de încălzire octombrie 2024-martie 2025 pentru malul drept al Nistrului. Procedura de procurare a fost iniţiată în luna iulie curent, şi încheiată cu succes la data de 12 decembrie 2025”, arată un comunicat al companiei.

Per total sunt procurate gaze naturale în cantitate de 7.952.196 MWh, sau estimativ 747,9 milioane m3.

”Preţul mediu ponderat de procurare este de 47,88 euro/MWh, ceea ce constituie aproximativ 509,15 euro/1.000 m3, sau circa 9.842,89 lei moldoveneşti/1.000 m3, cu livrarea până la Punctul Virtual de Tranzicţionare (PVT) al Republicii Moldova”, mai arată compania.

Cantitatea de bază a gazelor în mărime de 7.443.773 MWh (circa 700,1 milioane m3) a fost achiziţionată pe platforma de tranzacţionare SRL „Bursa Română de Mărfuri (Romanian Commodities Exchange) Est” în perioada august – decembrie 2024, inclusiv:

– pe piaţa GasForward (31 tranzacţii): 7.184.259 MWh (circa 675,6 milioane m3);

– pe piaţa SPOT (142 loturi): 259.514 MWh (circa 24,5 milioane m3)”, precizează compania.

Restul volumelor de gaze naturale de 508.423 MWh (circa 47,8 milioane m3) este procurată de la SA „Energocom”, în baza Hotărârii de Guvern nr. 365/2024 cu privire la aprobarea obligaţiei de stocare a gazelor naturale.

Parlamentul de la Chişinău a aprobat, în noaptea de joi spre vineri, introducerea stării de urgenţă în sectorul energetic pe teritoriul Republicii Moldova, începând cu 16 decembrie 2024, pe durata a 60 de zile. Măsura, cerută de guvern, este instituită din cauza riscului ca Transnistria să rămână fără livrări de gaze de la Gazprom, ceea ce ar face ca şi restul Republicii Moldova să se confrunte cu o penurie gravă de energie electrică. Guvernul a solicitat instituirea stării de urgenţă în sectorul energetic în contextul incertitudinii privind continuarea livrărilor de gaze din Federaţia Rusă spre regiunea separatistă transnistreană, începând cu 1 ianuarie 2025, atunci când expiră contractul de tranzit al gazelor prin Ucraina, iar Kievul a anunţat că nu doreşte prelungirea lui. Declararea stării de urgenţă permite guvernului de la Chişinău să reacţioneze rapid şi să limiteze exporturile de energie.

Moldovagaz” este una dintre cele mai mari companii din sectorul energetic al Republicii Moldova. Este furnizor de gaze naturale (titular de licenţă), ce îndeplineşte obligaţii de serviciu public privind furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali (casnici şi noncasnici). Totodată, este fondator şi unic asociat (100%) al altor întreprinderi din sectorul gazelor naturale ce prestează servicii pe piaţa gazelor naturale:
  • transportul gazelor naturale – Moldovatransgaz şi Tiraspoltransgaz (în regiunea transnistreană);
  • distribuţia gazelor naturale – 12 întreprinderi de distribuţie pe malul drept al râului Nistru şi 6 întreprinderi de distribuţie şi furnizare în regiunea transnistreană.
  • 4 întreprinderi ce practică alte genuri de activitate (instruire, furnizarea gazelor lichefiate, etc.)

 

 

UPDATE – Preşedintele Coreei de Sud va fi suspendat din funcţie şi pus sub acuzare. Moţiunea de destituire a obţinut voturile necesare în Parlament. Este pentru a treia oară în istoria ţării / Reacţia lui Yoon Suk Yeol

Lewis Hamilton, ultima oprire la uzina Mercedes-AMG F1 – VIDEO