Prin această incursiune pe teritoriul sirian, „israelienii au depăşit în mod clar liniile de angajament în Siria, ceea ce ameninţă cu o escaladare nejustificată în regiune”, a spus Ahmed al-Shareh, cunoscut sub pseudonimul de război Abu Mohammad al-Golani, într-o declaraţie postată pe canalul de Telegram al coaliţiei rebelilor condusă de gruparea islamistă radicală Hayat Tahrir al-Sham (HTS).
Dar „starea de epuizare a Siriei după ani de război nu ne permite să intrăm în noi conflicte”, a remarcat liderul rebelilor care au preluat puterea la Damasc. Prin urmare, el a cerut o intervenţie diplomatică internaţională pentru a determina Israelul să-şi retragă trupele intrate pe teritoriul sirian în ultima săptămână şi să înceteze bombardamentele.
Israelul a lansat o operaţiune puternică şi extinsă de atacuri aeriene în Siria după ce insurgenţii sirieni, în rândul cărora se regăsesc în principal gruparea islamistă radicală Hayat Tahrir al-Sham (HTS) şi gruparea Armata Naţională Siriană (SNA), aceasta din urmă fiind susţinută de Turcia, au ocupat weekendul trecut capitala Damasc şi au preluat puterea, iar preşedintele Bashar al-Assad a fugit în Rusia.
Aviaţia israeliană a efectuat în acest timp sute de bombardamente asupra Siriei, lovind arsenale ale armatei siriene, multe dintre ele abandonate de militarii care şi-au părăsit bazele după ce rebelii au preluat puterea. Numai în noaptea de vineri spre sâmbătă Israelul a efectuat 17 raiduri aeriene împotriva unor ţinte militare în diferite părţi ale Siriei, inclusiv o bază aeriană şi depozite de rachete la periferia Damascului, pentru a preveni căderea acestor arme în mâinile islamiştilor care le-ar putea folosi ulterior contra Israelului.
De asemenea, armata israeliană a ocupat aproximativ 300 de kilometri pătraţi de teritoriu sirian adiacent Înălţimilor Golan. După răsturnarea regimului sirian, Israelul şi-a desfăşurat trupele în zona demilitarizată cu Siria, acţiune considerată de mai multe ţări arabe şi organizaţii internaţionale drept o încălcare a acordului de separare a trupelor din 1974.
Israelul a recunoscut că a desfăşurat trupe în zona demilitarizată, dar a declarat că măsurile sale la graniţa cu Siria sunt „limitate şi temporare” şi au ca scop protejarea securităţii populaţiei israeliene.