„Dânsul a ajutat în sensul că după ce noi am depus dosarul, a dat dispoziție să se ocupe cu celeritate de această cauză. Sunt multe cauze care sunt analizate la Vatican. Adică, episcopii noștri, dacă mi-aduc eu bine aminte, au fost în vizita obișnuită – tot la 5 ani episcopatul din toată lumea merge în vizită la Papa – și printre problemele ridicate au fost tocmai finalizarea acestei cauze și tocmai în vederea vizitei ale cărei detalii era aproape definitivate. Și au zis „hai s-o terminăm ca să poată să-i declare fericiți chiar cu ocazia vizitei”. Și atunci dosarul fiind încheiat și predat la Congregația pentru Sfinți, și din rugămintea Sfântului Părinte, Congregația s-a ocupat de acesta mai repede și toate procedurile au mers pe repede înainte. Când decretul a ajuns pe masă, dânsul a semnat beatificarea”, a spus preotul, conform Adevărul.
Întreaga procedură prevede ca prima dată să fie emis decretul Cogregației pentru sfinți, apoi documentul este semna de Papa. După aceea are loc ceremonia oficială care se celebrează la biserica locală de unde aparține respectivul. Practic, la Blaj, în cadrul ceremoniei oficiate de Papă când a fost în vizită în România, episcopii au devenit „fericiți”.
„Apoi se trece la ultima fază, la cea de declararare a lor drept sfinți pentru întreaga Biserică Catolică. Acum pentru noi ne rugăm pentru fericiții noștri martiri și așteptăm un miracol, o minune pentru a trece în etapa următoare. Este nevoie de o minune, de un miracol pentru aceasta. În urma verificării acestui miracol, vor fi declarați sfinți, iar această ceremonie va avea loc la Roma. Cultul se va extinde la întreaga Biserică Catolică. Se trece în calendar și atunci toate bisericile din toată lumea îi vor pomeni în ziua respectivă, așa cum noi acum îi pomenim pe alții”, a explicat Sabău.
Preotul a explicat că aceștia ar fi primii sfinți din istoria României, dacă nu-l luăm în considerare pe Niceta al Remesianei, cunoscut drept episcopul Daciei.
„Dacă nu-l luăm în considerare pe sfântul Niceta al Remesianei (cunoscut drept episcopul Dacilor, acesta s-a născut în localitatea Remesiana, azi Bela Palanca, aproape de Niş – în Serbia, în anul 338-nr) cam primii ar fi. Respectiv, trebuie să avem răbdare, pentru că există proceduri de beatificare și a unor personalități propuse de romano-catolici, care se află în aceeași situație, de așteptare a unui miracol. Atunci practic, putem spune că vor fi primii sfinți din România cei în cazul cărora se va săvârși pentru prima dată miracolul necesar”.