A fost descoperit un nou hormon care reduce apetitul

Pentru prima dată, cercetătorii au izolat şi au descris un nou hormon care influenţează direct apetitul şi metabolismul. Acesta a fost denumit „raptin”.

Acest hormon este sintetizat de hipotalamus în timpul somnului. Descoperirea ar putea duce la dezvoltarea unei noi clase de medicamente pentru combaterea obezităţii. Studiul a fost publicat în revista „Cell Research”. La cercetare, au participat 262 de persoane, dintre care 127 au fost diagnosticate cu obezitate. Legătura dintre lipsa somnului şi obezitate este cunoscută de mult timp, dar mecanismele sale au rămas neclare. „Am identificat un hormon proteic produs în timpul somnului la oameni şi la şoareci, care ajută la reducerea obezităţii. Acest hormon este eliberat de reticulocalbin-2 (RCN2)”, notează autorii studiului.

Oamenii de ştiinţă au demonstrat că raptinul, care este legat de ritmurile circadiene, transmite semnale stomacului că organismul este sătul şi reduce consumul de alimente. Nivelurile scăzute de raptin în timpul privării de somn sau în cazul unui somn insuficient afectează controlul apetitului. Persoanele obeze au un nivel al hormonului raptin semnificativ mai mic decât cele cu greutatea normală. Studiul a identificat prezenţa RCN2 la persoanele obeze care suferă de sindromul alimentaţiei nocturne.

În plus, persoanele care nu au dormit suficient au avut niveluri scăzute de raptin şi o tendinţă către exces de greutate. Cu toate acestea, la cei care au urmat tratament pentru insomnie, nivelurile de raptin au crescut, ceea ce a contribuit la îmbunătăţirea metabolismului. Raptinul interacţionează cu receptorul metabotropic al glutamatului 3 (GRM3) din neuronii hipotalamusului şi ai stomacului pentru a suprima apetitul şi pentru a încetini digestia alimentelor.

Societate de colectare şi epurare a apelor uzate, sancţionată cu 120.000 lei de Garda de Mediu

Răzvan Burleanu: ‘Hagi nu trebuie perceput doar ca un jucător extraordinar’