Acord de principiu între statele membre UE în vederea finanţării unor proiecte comune de înarmare prin Programul SAFE, printr-un împrumut în valoare de 150 mld. €. Finanţări comune de achiziţii de rachete, muniţie, drone, sisteme de apărare antiaeriană

Statele membre ale Uniunii Europene (UE) au încheiat luni un acord de principiu în vederea unei facilitări a achiziţiilor lor -comune – de armament, în cadrul unui program european – ”SAFE” – în valoare de aproximativ 150 de miliarde de euro, anunţă diplomaţi la Bruxelles, relatează AFP.

Programul ”SAFE” prevede împrumuturi în valoare de 150 de miliarde de euro în vederea finanţării – în comun – a unor achiziţii şi proiecte de înarmare în domeniile în care oferta europeană este insuficientă – de exemplu producţia de rachete, muniţie, drone sau sisteme de apărare antiaeriană.

Mai multe ţări – care nu sunt membre ale UE – pot să participe la acest program – de exemplu Norvegia sau Ucraina -, deoarece sunt semnatari ai unui parteneriat de apărare şi securitate.

Marea Britanie şi UE au semnat luni, la Londra, un acord de parteneriat similar, care va permite Londrei – după negocieri ulterioare – să fie deplin integrată în acest program european.

În cazul în care Regatul Unit va intra în acest program, el va fi considerat ca fiind un producător european, la fel ca orice alt stat membru UE, a dat asigurări un oficial european.

Este vorba despre un element important, având în vedere că se pune accentul asupra necesităţii încurajării industriei europene a apărării, în contextul în care manoritatea achiziţiilor actuale de armament a statelor membre UE se fac în afara Europei, în esenţă în Statele Unite.

O NOUĂ REUNIUNE MIERCURI

Acest proiecte – apărate de către mai multe state europene, inclusiv Franţa – urmează să fie realizate în majoritatea lor de către industria europeană a apărării – 65% dintre componente.

Restul urmează să provină din ţări care nu sunt membre ale Programului SAFE, ca de exemplu Statele Unite, în proporiţie de 35%.

Cu scopul de a se evita ca o ţară terţă să controleze de la distanţă armamnetul produs cu ajutorul componentelor sale, o Autoritate Centrală va fi însărcinată să se asigure că acest lucru va fi imposibil.

Ideea este, de exemplu, ca producătorul american al unui program informatic integrat unei drone europene, dezvoltată prin Programiul Safe, să nu poată fii controlat de la distanţă din Statele Unite, declară o sursă europeană.

Ambasadorii Celor 27 urmează să oficializeze acest acord de principiu în cadrul unei noi reuniuni, miercuri, înaintea unui acord definitiv, la 27 mai, la o reuniune a miniştrilor de Externe din cadrul UE.

 

SAFE face parte dintr-un program mai global, prezentat la sfârşitul lui martie de către Comisia Europeană (CE), care are ambiţia să mobilizeze până la 800 de miliarde de euro cu scopul de a reînarma continentul european.

Suedia condamnă planul Israelului cu privire la Fâşia Gaza

Ana Bogdan, eliminată în primul tur al calificărilor la Roland Garros