„A fost semnat un acord istoric cu Cipru și Egipt pentru exploatarea importantelor zăcăminte de gaze naturale din rezervorul Kronos din Blocul 6 din Zona Economică Exclusivă (ZEE) a Ciprului”, a raportat compania în publicarea rezultatelor sale financiare pentru primul trimestru al anului.
Acesta a adăugat că gazele naturale găsite în rezervor vor fi exportate pe piața europeană, „valorificând activele Eni și capacitatea de gaz natural lichefiat din Egipt”.
Compania a mai raportat că câștigurile sale totale înainte de dobânzi și impozite s-au situat la 3,7 miliarde de euro în primele trei luni ale anului, profitul net ajustat fiind de 3,4 miliarde de euro. Cheltuielile sale brute de investiții s-au ridicat la 1,9 miliarde de euro.
Compania a spus că rezultatele sale financiare au fost „stabile”, deoarece volatilitatea macroeconomică și incertitudinea sunt „compensate de flexibilitatea și opțiunile companiei”.
„Aceste rezultate solide din primul trimestru reflectă angajamentul nostru continuu față de strategia noastră, în ciuda mediului macroeconomic incert. Rămânem disciplinați din punct de vedere financiar și angajați să ne valorificăm avantajele competitive, cum ar fi explorarea, tehnologiile proprietare și modelele de afaceri inovatoare”, a spus directorul executiv al Eni, Claudio Descalzi.
Două acorduri au fost semnate de Cipru și Egipt în februarie, acordul privind Eni fiind un „acord guvernamental gazdă”, semnat de Cipru, Egipt și consorțiul care cuprinde corporația multinațională franceză Total și Eni însăși asupra blocului 6 din ZEE a Ciprului.
Acest acord stabilește Egiptul ca „guvern gazdă” pentru Blocul 6 și pentru zăcămintele de gaze Kronos, Zeus și Kalypso care sunt prezente sub fundul mării, ceea ce înseamnă că gazul extras va fi trimis către terminalul de gaze naturale lichefiate (GNL) Segas din orașul-port egiptean Damietta pentru lichefiere.
Având în vedere apropierea lacului de acumulare Kronos și a blocului 6 de zăcământul de gaze „Zohr” din Egipt, pe care Eni îl operează, de asemenea, Eni va putea folosi propria infrastructură pentru a duce gazul natural cipriot la Damietta.
Celălalt acord a fost un memorandum de înțelegere semnat atât de Cipru, cât și de Egipt, precum și de corporația multinațională americană Chevron, de compania energetică israeliană NewMed Energy și de BG Group, care este deținut de Royal Dutch Shell, și se referă la zăcământul Aphrodite din blocul 12 din Zona Economică Exclusivă (ZEE) a Ciprului.
Potrivit guvernului cipriot, acordul „stabilește cadrul pentru comercializarea efectivă a gazelor naturale care vor proveni din zăcământ”.
Guvernul cipriot a spus că „esența acordurilor nu se limitează doar la promovarea exploatării zăcămintelor, ci și lărgește perspectivele de cooperare energetică cu Egiptul, contribuind în același timp la stabilitatea regională și la consolidarea poziției geopolitice a țării noastre în estul Mediteranei”.
„Aceste două acorduri semnalează hotărârea Republicii Cipru de a promova exploatarea durabilă a resurselor sale naturale, cu participarea partenerilor energetici internaționali renumiți, de a-și consolida rolul de centru energetic în estul Mediteranei și de a asigura un beneficiu maxim posibil pentru poporul cipriot”, se arată în comunicat.
Ea a adăugat că, prin aceste acorduri, speră să „atingă prețuri mai competitive la energie electrică și să protejeze securitatea energetică a țării noastre”.