Activităţile de hrănire a păsărilor sălbatice au fost mediatizate pe pagina de facebook a instituţiei din subordinea Ministerului Mediului şi au fost derulate după ce inspectorii ecologi ai ARBDD au observat aglomerări de păsări din speciile lebăda de vară, lebăda de iarnă, gâsca de vară, lişiţă, raţă, gârliţe sau călifari albi.
„Am avut activităţi pe întregul perimetru al rezervaţiei. Toate zonele de strictă protecţie au fost vizitate de colegii mei şi o cantitate importantă de porumb a fost deversată pentru a hrăni păsările care au rămas peste iarnă în perimetrul Rezervaţiei. Ştim că pe acest frig păsările nu au mâncare şi este normal, şi uman, şi în fişa postului inspectorilor ecologi este trecut, să ajutăm animalele şi păsările în general să treacă peste această perioadă grea”, a declarat, pentru AGERPRES, guvernatorul Rezervaţiei, Bogdan Bulete.
El a mai spus că până în momentul de faţă nu au fost înregistrate mortalităţi în avifaună.
„Evident, în momentul în care există o astfel de situaţie (mortalităţi, n.red.), primii prezenţi la faţa locului sunt sanitarii de serviciu ai Deltei, respectiv şacalii”, a precizat guvernatorul Bulete.
Potrivit acestuia, cerealele distribuite în aglomerările de păsări provin fie din donaţii ale unor firme private, fie din resursele proprii ale angajaţilor ARBDD.
Rezervaţia Biosferei Delta Dunării este renumită pentru fauna ornitologică, în zonă fiind inventariate 365 de specii, în afara celor 520 identificate în Europa de Vest. Iarna, Rezervaţia găzduieşte grupuri mari de lebede şi gâşte, inclusiv aproape întreaga populaţie de gâscă cu gât roşu, specie protejată la nivel internaţional.