Activistul palestinian pentru drepturile omului, Issa Amro, laureat al premiului Right Livelihood

Fundaţia suedeză a mai acordat distincţii activistei filipineze pentru drepturile indigenilor, Joan Carling, precum şi Anabelei Lemos, o activistă de mediu din Mozambic, şi laboratorului de cercetare Forensic Architecture pentru activitatea sa privind încălcările drepturilor omului în întreaga lume.

Cei patru laureaţi au făcut dovada unui „angajament neclintit de a se ridica împotriva forţelor de opresiune şi exploatare, respectând în acelaşi timp, în mod exclusiv, metodele non-violente”, a explicat fundaţia într-un comunicat.

Cine este Issa Amro

Issa Amro, născut pe 13 aprilie 1980 la Hebron, şi-a dedicat viaţa luptei împotriva ocupaţiei Israelului din Cisiordania, considerată ilegală în conformitate cu dreptul internaţional de către ONU. Închiderea, în 2003, a Universităţii Politehnice din Palestina unde Amro a studiat, a fost un punct de cotitură în viaţa sa.

Timp de şase luni, Issa Amro a condus o acţiune de nesupunere civilă, care a funcţionat. „Am reuşit să redeschid universitatea împreună cu ceilalţi studenţi”, a spus el. „Am obţinut diploma de inginer şi de activist: a devenit parte din caracterul meu”.

Arestat în mod repetat şi torturat – atât de Autoritatea Naţională Palestiniană, cât şi de Israel, potrivit Right Livelihood -, Issa Amro şi-a petrecut apoi viaţa documentând colonizarea israeliană prin intermediul ONG-ului său „Tineretul împotriva coloniilor”.

„Este un miracol că sunt încă în viaţă”, recunoaşte tânărul palestinian.

Joan Carling din Filipine s-a remarcat pentru că a apărat timp de 30 de ani drepturile comunităţilor indigene, în special în lupta lor împotriva proiectelor miniere, şi pentru că a avut o influenţă asupra politicilor duse împotriva lor la ONU.

Fundaţia a premiat-o şi pe activista de mediu Anabela Lemos, directoarea ONG-ului Justica Ambiental! (JA!), în special pentru rolul său în campania împotriva proiectelor de extracţie a gazelor naturale lichefiate din nordul Mozambicului.

Forensic Architecture, un laborator de cercetare din Londra, cunoscut pentru modelarea în 3D a zonelor de conflict, a fost recompensat pentru descoperirile sale realizate prin „tehnici de investigare de ultimă generaţie” a încălcărilor drepturilor omului în întreaga lume.

Datorită reconstituirii, alături de partenerul ucrainean The Center for Spatial Technologies, a distrugerii teatrului din oraşul ucrainean Mariupol, laboratorul londonez a reuşit să evidenţieze „strategiile terorii” desfăşurate de Rusia „pentru a încerca să ascundă dovezile propriilor crime”, a precizat fundaţia în comunicatul său de presă.

Premiul Right Livelihood a fost creat în 1980 de germano-suedezul Jakob von Uexhull, după ce Fundaţia Nobel a refuzat propunerea sa de a crea două noi premii, pentru mediu şi dezvoltare.

Sursa: www.stiripesurse.ro

VIDEO Cum a reacționat un celebru vlogger din străinătate după ce a gustat micii de la Obor:’Combinația e perfectă!’

Nicuşor Dan: Preţul gigacaloriei va fi decis de noul Consiliu General/ Subvenţia de la Primărie va continua să existe, în ce cuantum nu pot să vă spun/ Gigacaloria costă 1.000 de lei, iar bucureştenii plătesc 330 de lei