Acuzată la JO 2024 că este bărbat, Imane Khelif a făcut marele anunț, după mai bine de două luni de la controverse

Khelif s-a regăsit în centrul unui scandal legat de genul său, pe fondul conflictului dintre CIO şi Federaţia Internaţională a Boxului Amator (IBA).

La două luni și jumătate după ce a cucerit aurul la Paris, Imane Khelif a făcut un anunț important în privința carierei sale, informează Sport Bible, citat de digisport.ro.

„Am dorit să fac această conferință de presă, pentru a împărtăși cu voi poveseta mea de succes, alături de jurnaliști și tinerele care mă urmăresc. Se pregătește un documentar despre povestea mea de succes, care va apărea pe platformele internaționale.

În curând voi intra în lumea boxului profesionist, am mai multe oferte! Voi face acest pas în curând. Noi, algerienii, vrem să ne vedem nivelul la profesioniști.”, a spus Imane Khelif, într-o conferință de presă.

În finală de la JO 2024, Imane Khelif a învins-o la puncte (5-0) pe chinezoaica Liu Yang, campioana mondială en titre. Khelif (25 ani) a adus astfel Algeriei al doilea titlu olimpic la Paris, după cel al gimnastei Kaylia Nemour.

La trei ani după participarea la Jocurile de la Tokyo, unde prezenţa sa nu a suscitat nicio polemică, Khelif s-a regăsit în centrul unei controverse legate de genul său, pe fondul conflictului dintre CIO şi Federaţia Internaţională a Boxului Amator.

Federaţia Internaţională de Box, exclusă din mişcarea olimpică în urmă cu un an, a reafirmat că două pugiliste prezente la Jocurile de la Paris, aflate în centrul unei controverse pe tema genului, erau „bărbaţi”, afirmaţie infirmată de Comitetul Olimpic Algerian.

content-image

Algeriana Imane Khelif (cat. 66 kg) şi taiwaneza Lin Yu-ting (cat. 57 kg) au fost admise la Jocurile de la Paris de către Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), care de atunci a continuat să le apere prezenţa şi contestă validitatea testelor IBA, scrie Agerpres.

Deşi au luat parte la multe competiţii organizate de IBA în trecut, ele au fost excluse în timpul Campionatelor Mondiale din 2023. IBA a invocat atunci teste de stabilire a genului efectuate la Mondialele 2022 de la Istanbul şi 2023 la New Delhi.

În cadrul unei conferinţe de presă pe care IBA a organizat-o la Paris şi la care preşedintele său, omul de afaceri rus Umar Kremlev, a participat prin videoconferinţă, fostul director al comisiei sale medicale, Ioannis Filippatos, a susţinut că analizele de sânge care le-au fost efectuate celor două pugiliste în 2022 au dezvăluit ”anomalii”.

„Rezultatele medicale ale analizelor de sânge – şi laboratoarele sunt cele care spun asta – arată că aceste două pugiliste sunt bărbaţi”, a spus Ioannis Filippatos. „Problema este că avem două analize de sânge cu cariotipuri de la bărbaţi. Acesta este răspunsul laboratorului”, a adăugat el.

Această afirmaţie a fost negată cu fermitate de Comitetul Olimpic Algerian, care a respins „afirmaţiile nefondate” într-un comunicat.

„Campioana noastră, Imane Khelif, nu este afectată şi nu îşi pierde curajul în faţa afirmaţiilor nefondate ale IBA”, a continuat forul olimpic algerian.

„Conţinutul şi organizarea acestei conferinţe de presă spune tot ce trebuie să ştiţi despre această organizaţie şi credibilitatea ei”, a reacţionat Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), care acuză IBA că a decis „în mod arbitrar” să le excludă pe cele două pugiliste la New Delhi.

Imane Khelif s-a „născut femeie, înregistrată ca femeie, îşi trăieşte viaţa ca femeie, boxează ca femeie”, a insistat purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams, în plină controversă după abandonul pugilistei italiene Angela Carini în faţa lui Imane Khelif, în primul tur al turneului olimpic.

Neymar, la revenirea pe teren după un an de absenţă: Mă simt bine, dar este atât de greu

NBA – Jalen Suggs, acord pentru un nou contract cu Orlando Magic în valoare de 150 milioane dolari