Cercetarea, care a monitorizat peste 85.000 de persoane din Marea Britanie timp de șase ani, a arătat că riscul de cancer scade cu 11% atunci când participanții ating 7.000 de pași zilnic. Dacă numărul de pași crește la 9.000, riscul scade și mai mult, cu 16%. Totuși, experții nu au identificat un beneficiu suplimentar semnificativ pentru pașii făcuți peste această valoare, relatează dailymail.
Participanții au purtat dispozitive de urmărire a activității timp de o săptămână, iar datele au arătat că mersul între 5.000 și 9.000 de pași pe zi a fost asociat cu un risc mai scăzut de cancer, indiferent de intensitatea mersului.
Studiul a vizat cancerele esofagian, hepatic, pulmonar, renal, gastric, endometrial, leucemie mieloidă, mielom, intestinal, cap și gât, rectal, vezică urinară și sân – tipuri de cancer anterior corelate cu un stil de viață sedentar.
Pe durata perioadei de urmărire, doar 3% dintre participanți au dezvoltat unul dintre aceste tipuri de cancer.
Înlocuirea timpului petrecut în poziție șezând cu activități ușoare sau moderate a contribuit la scăderea riscului, însă trecerea de la activități ușoare la moderate nu a adus beneficii suplimentare semnificative.
Potrivit Institutului de Cercetare a Cancerului, activitatea fizică ușoară ajută la reglarea hormonului insulină, care influențează modul în care organismul utilizează energia. Fluctuațiile nivelului de insulină sunt legate de dezvoltarea și progresia cancerului. De asemenea, mersul pe jos contribuie la întărirea sistemului imunitar și la menținerea unei greutăți sănătoase – un alt factor important în prevenția cancerului, având în vedere că supraponderabilitatea și obezitatea sunt a doua cauză principală de cancer, conform Cancer Research UK.
Mhairi Morris, biochimist și lector la Universitatea Loughborough, a explicat pentru The Conversation că pașii nu trebuie făcuți toți odată, ci pot fi adunați pe parcursul zilei, făcând astfel recomandarea accesibilă pentru toată lumea.