Administraţia Naţională Apele Române: Zece perimetre din spaţiul maritim au fost adjudecate în urma organizării în două etape a licitaţiei / Acestea reprezintă peste 35% din totalul celor scoase la închiriere

Reprezentanţii Administraţiei Naţionale ”Apele Române” au anunţat că zece perimetre din spaţiul maritim au fost adjudecate în urma organizării a două licitaţii, iar acestea reprezintă peste 35% din totalul celor scoase la închiriere.

”În urma derulării procedurii de licitaţie publică (în două etape), reprezentând scoaterea la închiriere a 28 de perimetre din mediul marin de către Administraţia Naţională «Apele Române», au fost adjudecate 10 perimetre, adică 35,7% din totalul celor scoase la închiriere. Suprafeţele adjudecate reprezintă apele maritime interioare şi ale mării teritoriale, bunuri imobile proprietate publică a statului, aflate în administrarea Apelor Române prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral”, au transmis, miercuri, reprezentanţii ANAR.

Ei au precizat că totalul suprafeţei adjudecate în cele două etape de licitaţie a fost de 60,06 hectare din 166 de hectare (adică 36,18%) şi sunt destinate dezvoltării activităţilor economice şi exploatării resurselor ecosistemului marin. 
Valoarea de ofertare este cu 12,8% mai mare faţă de preţul de pornire.
”Perioada de închiriere este de 20 ani şi va consta atât în activităţi de cultivare a resurselor acvatice vii în regim natural pentru 3 perimetre (moluşte) şi furajate convenţional pentru 7 perimetre (peşti). 

Perimetrele sunt situate atât în zona dintre Mamaia şi Constanţa, la nord de Constanţa (în dreptul lacului Sinoe), cât şi în zonele dintre Agigea şi Eforie Nord, Venus şi 2 Mai- Vama Veche. Distanţa faţă de mal este de minim 50 de metri, în medie fiind de 2-3 km faţă de mal”, a menţionat sursa citată.
 
Criteriile utilizate de către specialiştii Administraţiei Naţionale ”Apele Române” în cadrul procedurii de licitaţie publică organizate pentru determinarea ofertelor câştigătoare au fost:
Cel mai mare nivel al chiriei – 40%
Capacitatea economico-financiară a ofertanţilor- 10%
Protecţia mediului înconjurător  – 10%
Condiţiile specifice impuse de natura bunului închiriat  – 40%
Reprezentanţii ANAR au adăugat că în prima etapă de licitaţie, au fost depuse 20 de oferte, nouă fiind declarate valabile (adică 45% au fost declarate valabile). În a doua etapă, din numărul ofertelor primite (16), 13 oferte au fost declarate valabile, adică 81%.
Astfel, au fost declaraţi zece câştigători care au închiriat pentru o perioadă de 20 de ani, cu un preţ de pornire de 0,04 lei/mp/lună, respectiv de 0,06 lei/mp/lună, reprezentând activităţi pentru cultivarea resurselor acvatice în regim natural (perimetrele cu numerele: 9,11,13), respectiv furajat convenţional (perimetrele cu numerele: 3,5,6,7,8,12,28).

Compania aeriană românească Dan Air a a transportat 206.000 de pasageri de pe Aeroportul Internaţional din Bacău, la un an de la operare, către 13 destinaţii din Europa

Un fost pugilist francez, condamnat la închisoare pe viaţă după ce a decapitat o pensionară cu un cuţit pentru pâine