Adrian Câciu dezvăluie risipa statului român: Acesta plătește anual peste 100 de milioane de euro pentru sediile publice

„În patru luni de zile, Guvernul ar putea – şi nu dau eu teme Guvernului, dar discutăm principial – să identifice o serie de clădiri ale statului în care toate ministerele şi agenţiile, acelea care vor rămâne în urma reorganizării, să se mute. Nu mai plăteşti cheltuieli cu chiria. Sunt foarte multe instituţii care sunt în chirie în tot felul de imobile, asta este situaţia, a fost mai simplu decât să renovezi o clădire mai veche. (…) Din ce ştiu s-a făcut ceva de genul (o centralizare privind imobilele – n.r.) şi e peste suta de milioane de euro nivelul anual al chiriilor plătite de stat. Vorbim de tot, de la clinici medicale până la sedii de instituţii, agenţii, sucursale şi tot”, a afirmat Adrian Câciu într-o emisiune difuzată sâmbătă după amiază de Digi 24.

Fostul ministru a explicat că numai Ministerul Fondurilor Europene, pe care l-a condus până luna trecută, avea de plătit, la momentul în care el era la conducerea ministerului, chirie în valoare de 200.000 de euro pe lună, imobilul în care funcţionează ministerul, în zona de nord a Capitalei, fiind închiriat din anul 2018.

Câciu constată că „sunt nişte dezvoltatori imobiliari care trăiesc bine” din această chirie, povestind că prin demararea procedurilor de renunţare la sediul închiriat colegi de-ai săi din Guvern i-au spus că „are ţintă pe spate”.

Ex-ministrul spune că, în anul 2024, a demarat procedura de identificare a unui imobil al statului care să fie renovat din fonduri europene, în care ministerul să se mute, sau de cumpărare a unui sediu, din fonduri europene.

„Dacă acest model ar putea fi la nivel guvernamental, şi nu numai, că vorbim şi de deconcentrate, şi de instituţii la nivel local, ar fi o economie”, a adăugat Adrian Câciu. Fostul ministru spune că statul român „cu siguranţă” deţine, prin diversele sale instituţii, un patrimoniu imobiliar care ar permite funcţionarea propriilor instituţii în sediile lor.

IPJ Ilfov – 22 de permise de conducere reţinute şi 437 de amenzi, în valoare de aproximativ 89.000 de lei, mai mult de jumătate fiind aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză, în urma unor controale / Au fost deschise 3 dosare penale

Mărturiile lui Andi Cârlan, pacient oncologic, despre viaţa de dinainte şi de după diagnostic: Pe măsură ce am eliminat mişcarea din viaţa mea, şi-a făcut loc depresia. Sportul e ceva ce devine extraordinar de important când nu-l faci – FOTO