Afacere de 100 de milioane de euro – Miliardar britanic, apropiat de Casa Regală, cumpără două mall-uri în România

M Core, cunoscut pentru portofoliul său vast de proprietăți comerciale din Marea Britanie, evaluat la aproximativ 7 miliarde de euro, a intrat în forță pe piața românească la sfârșitul anului trecut. Grupul a realizat atunci o tranzacție majoră, achiziționând 25 de parcuri de retail de la investitorul belgian Mitiska REIM, pentru suma de 219 milioane de euro. Cu această achiziție, M Core a devenit unul dintre cei mai importanți jucători din retailul românesc, gestionând un portofoliu total de 132.000 de metri pătrați de spații comerciale.

Pentru a-și coordona expansiunea locală, M Core a creat joint-venture-ul Square 7 part of M Core, în parteneriat cu Square 7 Group, avându-l ca CEO pe Clemens Petschnikar. De asemenea, grupul discută cu trei proprietari diferiți pentru noi achiziții de retail în România, incluzând primul set de mall-uri din portofoliul său local.

Prima dintre aceste tranzacții potențiale implică achiziția Shopping City Suceava, un centru comercial de 46.000 de metri pătrați, cu peste 90 de magazine și susținut de Carrefour. Inaugurat în 2008, mall-ul a înregistrat anul trecut un record de 7,5 milioane de euro în cifra de afaceri și un profit net de 0,38 milioane de euro. Fondul de investiții britanic Argo Real Estate Opportunities Fund (AREOF), actualul proprietar, încearcă de mai mulți ani să vândă acest activ.

O altă țintă importantă pentru M Core este Focșani Mall, tot deschis în 2008 și cu o suprafață închiriabilă de 45.000 de metri pătrați. Banca belgiană KBC Bank, actualul deținător, a preluat mall-ul în 2016, după o insolvență cauzată de datorii. În 2023, centrul a generat încasări de 6 milioane de euro și un profit net de 0,75 milioane de euro. Dacă această tranzacție va fi finalizată, KBC va mai deține doar Hello Shopping Park Bacău, preluat, de asemenea, în urma unei insolvențe.

Pe lângă aceste achiziții majore, grupul britanic este interesat de un pachet suplimentar de parcuri de retail, fiind în discuții avansate pentru a finaliza tranzacțiile până la sfârșitul acestui an.

Caspar MacDonald-Hall, figura centrală din spatele M Core, este un influent antreprenor cu o avere estimată la 1,71 miliarde de lire sterline. Dincolo de afacerile imobiliare, familia sa are legături cu cercurile aristocratice britanice, iar fiul său, Sebastian MacDonald-Hall, un DJ recunoscut, a vândut în 2022 o proprietate de 3 milioane de lire Ducesei de York, Sarah Ferguson.

Expansiunea M Core în România se înscrie într-un context favorabil pentru piața de retail locală, care în acest an va absorbi aproximativ 170.000 de metri pătrați de spații noi. Orașe precum Pitești, Curtea de Argeș și Moinești vor beneficia de noi dezvoltări comerciale, iar branduri internaționale precum Rituals, Kiko Milano și Bogner au intrat pe piața românească.

Deși un reprezentant M Core nu a confirmat tranzacțiile specifice, el a declarat că grupul explorează „numeroase oportunități” în România și va oferi detalii suplimentare „în timp util”.

Concert Regal Caritabil – la Ateneul Român. Majestatea Sa Margareta: Un eveniment în care sărbătorim talentul şi generozitatea

România, învinsă acasă de Polonia, în play-off-ul WEURO 2025