Afectare ascunsă a inimii și plămânilor detectată la pacienții cu long COVID

Studiul, cel mai mare de acest tip care utilizează imagistica PET/MRI avansată, a descoperit anomalii semnificative în țesuturile cardiovasculare și pulmonare, precum și niveluri modificate de proteine circulante de reglare a imunității, la pacienții COVID de lungă durată. Aceste anomalii ar putea servi ca semne de avertizare timpurie a unor boli precum insuficiența cardiacă, boala cardiacă valvulară și hipertensiunea pulmonară, potrivit news-medical.

„COVID lung a apărut ca o provocare majoră de sănătate publică, iar sechelele pe termen lung rămân în mare parte nedefinite”, spune autorul corespondent Maria G. Trivieri, MD, PhD, profesor asociat de medicină (cardiologie) și radiologie diagnostică, moleculară și intervențională la Icahn School of Medicine. „Acest studiu ne aduce mai aproape de înțelegerea modului în care SARS-CoV-2 afectează inima și plămânii în timp. Credem că COVID lung duce la un răspuns inflamator care poate predispune pacienții la boală coronariană prematură, hipertensiune pulmonară și leziuni valvulare, cum ar fi stenoza sau regurgitarea.”

Cercetătorii au studiat 100 de pacienți adulți de la Mount Sinai care aveau o infecție confirmată cu COVID-19 între decembrie 2020 și iulie 2021 și care prezentau simptome cardiopulmonare persistente. Majoritatea acestor pacienți nu aveau un diagnostic anterior de boală cardiovasculară. La aproximativ 300 de zile după infecția lor inițială, 91 de participanți au fost supuși unei tomografii hibride cu emisie de pozitroni 18F-fluorodeoxiglucoză combinată cu imagistică prin rezonanță magnetică (PET/MRI), o metodă avansată de imagistică care detectează simultan anomalii structurale și metabolice. Dintre cei examinați, 52 de pacienți – reprezentând 57 % – au prezentat dovezi de inflamație care afectează mușchiul cardiac, pericardul (sacul subțire care înconjoară inima), valvele cardiace, în special valva mitrală, și vasele de sânge aortice și pulmonare. În mai multe cazuri, a fost afectată mai mult de una dintre aceste regiuni.

Scanările PET/MRI au evidențiat anomalii ale miocardului (mușchiul inimii) la 22 de participanți, caracterizate prin cicatrizarea și îngroșarea țesutului, similare constatărilor din miocardită sau cardiomiopatie. Afectarea pericardică a fost observată la 20 de pacienți, indicând fie inflamație, fie efuziune, o acumulare de lichid. Inflamația din apropierea valvei mitrale a fost identificată la 10 participanți, iar inflamația vasculară care implică aorta sau arterele pulmonare a fost observată la 28 de participanți. Toate anomaliile au fost asociate cu simptome persistente, cum ar fi dureri toracice, oboseală și dificultăți de respirație.

În paralel, cercetătorii au efectuat analize ale proteinelor plasmatice, care au evidențiat modele anormale ale biomarkerilor cheie care reglează inflamația și semnalizarea imunitară. Aceste constatări au fost corelate cu anomaliile imagistice, oferind o confirmare la nivel molecular a inflamației persistente.

Pentru a valida în continuare rezultatele, între martie și octombrie 2023 a fost studiat un grup de control format din nouă persoane cu infecție COVID-19 anterioară confirmată, dar fără simptome cardiopulmonare persistente. Aceste controale au fost supuse acelorași teste imagistice și de sânge și nu au prezentat modificările inflamatorii observate în cohorta simptomatică COVID lung.

„Am găsit o serie de modele inflamatorii cardiopulmonare, susținute de profiluri proteice anormale”, spune Dr. Trivieri. „Aceste informații ar putea avea implicații de anvergură pentru diagnostic și supraveghere. În cazul în care pacienții prezintă simptome persistente, cum ar fi dificultăți de respirație, aceștia ar trebui să consulte un medic pentru o evaluare suplimentară. Rezultatele noastre ar trebui, de asemenea, să sensibilizeze medicii să ia în considerare istoricul COVID al unui pacient și să evalueze simptomele persistente mai amănunțit.”

Zahi Fayad, PhD, autor principal al studiului și director al Institutului de Inginerie Biomedicală și Imagistică de la Școala de Medicină Icahn din Mount Sinai, a subliniat impactul mai larg al acestor descoperiri. „Acest studiu evidențiază puterea unică a imagisticii hibride PET / RMN de a descoperi procesele de boală ascunse la pacienții cu COVID lung”, spune Dr. Fayad. „Aceste constatări ar trebui să schimbe modul în care abordăm îngrijirea și supravegherea – nu numai recunoașterea SARS-CoV-2 ca un potențial factor de risc cardiovascular pe termen lung, ci și integrarea imagisticii moleculare în protocoalele de evaluare post-COVID. Acum avem dovezi obiective care pot ghida detectarea mai timpurie și pot preveni evenimente cardiopulmonare viitoare „.

Echipa Mount Sinai continuă să urmărească această cohortă de pacienți pentru a evalua rezultatele pe termen lung și explorează dacă aceste modele de imagistică și biomarker pot ajuta la prezicerea persoanelor care prezintă cel mai mare risc de a dezvolta boli cardiovasculare sau pulmonare cronice după COVID-19.

Sursa: www.stiripesurse.ro

FACIAS cere anchetă parlamentară pentru abuzurile care au condus la decesul lui Andrei Drăgan

OpenAI a demarat un program pentru a sprijini țările în dezvoltarea propriilor infrastructuri AI