Gabriel Toncean, vicepreședintele ANS, a declarat recent pentru Radio Târgu Mureș că agenția este pe cale să implementeze trei proiecte importante pentru copii și tineri, cu scopul de a combate riscurile de boli și obezitate. Acestea includ:
- Un program de educație nutrițională pentru elevii din clasele primare;
- O inițiativă pentru dublarea numărului de ore de sport săptămânale în licee;
- Oferirea de facilități fiscale pentru cluburile sportive private pentru a sprijini accesul copiilor la diverse sporturi.
Potrivit lui Gabriel Toncean, aceste proiecte așteaptă în prezent avizul Ministerului Educației.
”Dacă e să ne luăm după Organizația Mondială a Sănătății, adolescenții au nevoie de cel puțin 60 de minute de activitate fizică moderată sau intensă pe zi. Noi, după cum bine știm, în momentul de față la liceu avem o ora de educație fizică iar, uneori, și acea ora se trece cu vederea. Chiar în momentul de față, lucrăm la un proiect de a mari, cel puțin, numărul la două ore pe săptămâna. Al doilea proiect, este unul pe care doresc neapărat să-l duc la îndeplinire, și anume mediul privat care sprijină sportul pentru copii, să beneficieze de anumite facilități fiscale din partea statului român. Am pus personal pe flux aceste două proiecte care, exact că și cel cu educația nutrițională, este la fel de important și împreună cu care vom putea crea un mediu propice pentru a crește niște generații sănătoase”, a spus vicepreședintele ANS.
Într-un mesaj publicat pe pagină să de Facebook, Toncean a dat exemplul altor țări europene, în ceea ce privește numărul orelor de sport în orarul elevilor.
În spațiul public există numeroase discuții cu privire la disciplinele și orele pe săptămâna necesare la nivelul învățământului liceal, după lansarea în consultare publică a noilor planuri-cadru. Opiniile sunt împărțite, unii susțînând necesitatea impunerii anumitor discipline în toți anii de studiu, prin trunchiul comun, în timp ce alții pledează pentru o personalizare a curriculei, în funcție de profil și specializare, în clasele a XI-a și a XII-a.