Alegeri2024/ Coaliţia VotCorect lansează campania de înscrieri pentru observatori electorali la prezidenţiale şi parlamentare

Coaliţia VotCorect lansează joi campania de înscrieri pentru observatori electorali la alegerile prezidenţiale şi parlamentare din 2024.

”În contextul apropierii alegerilor prezidenţiale şi parlamentare din 2024, Coaliţia VotCorect, o coaliţie formată din organizaţii civice angajate în apărarea democraţiei şi a drepturilor omului, lansează campania de înscrieri pentru observatori independenţi”, se arată într-un comunicat transmis joi AGERPRES.

Potrivit sursei citate, coaliţia este formată din organizaţii cu experienţă: Expert Forum (Bucureşti), Asociaţia Civica (Iaşi), Asociaţia Rădăuţiul Civic (Suceava), Centrul pentru Studiul Democraţiei (Cluj-Napoca), Centrul pentru Resurse Civice (Constanţa) şi Observatorul Electoral, care mobilizează resurse şi expertiză la nivel naţional şi în străinătate pentru a acredita observatori care vor avea un rol esenţial în monitorizarea alegerilor. Code for Romania dezvoltă aplicaţia Vote Monitor pe care organizaţiile o folosesc de mai mulţi ani pentru colectarea de date de la observatori în timp real, în zilele alegerilor.

Observatorul este un cetăţean cu drept de vot, voluntar, care nu face parte din niciun partid politic. Rolul său este să urmărească corectitudinea procesului electoral în secţiile de votare, fără a interveni direct în desfăşurarea operaţiunilor electorale.

Persoanele care doresc să se înscrie ca observator trebuie să nu fie implicate activ în campania electorală a unui partid sau candidat în aceste alegeri. Activitatea de observator este incompatibilă şi cu cea de candidat (chiar şi independent), delegat din partea unui partid politic, de operator de calculator sau de membru al unui birou electoral.

Înscrierea ca observator se face exclusiv online, prin platforma observatori.votcorect.ro. Cei interesaţi vor completa un formular în care vor furniza datele necesare acreditării. Echipa Vot Corect va verifica fiecare profil în parte înainte de a acorda acreditarea.

Activitatea nu este remunerată şi se bazează pe voluntariat.

”Perioada de înscrieri este deschisă începând de joi şi se încheie astfel: pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale – ţară şi străinătate: 15 noiembrie, inclusiv; pentru parlamentare – ţară şi străinătate: 15 noiembrie, inclusiv; pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale – ţară şi străinătate: 28 noiembrie – doar dacă nu v-aţi înscris înaintea primului tur de scrutin”, precizează sursa citată.

Acreditarea pentru primul tur este valabilă şi pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

Cei interesaţi se pot înscrie pentru prezidenţiale, pentru parlamentare sau pentru ambele tipuri de alegeri.

La alegerile din iunie 2024, partenerii au acreditat peste 800 de observatori în ţară şi în străinătate, care au monitorizat deschiderea secţiilor de votare, procesul de votare, numărarea voturilor şi raportarea rezultatelor, asigurându-se că toate aceste etape respectă legea şi standardele electorale. AGERPRES/(AS – autor: Georgiana Tănăsescu, editor: Florin Marin, editor online: Anda Badea)

Noaptea Albă a Galeriilor – NAG are loc între 4 şi 6 octombrie, în Bucureşti şi alte 12 oraşe

Fenomen ciudat în București: Zeci de mașini vandalizate cu mesajul ‘Nu am fost aici’