Alexandru Rafila: Este cel mai mare buget din istoria României alocat Ministerului Sănătății

Alexandru Rafila, anunță, marți seară, aprobarea bugetelor Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. El subliniază că sunt cele mai mari bugete din istoria României alocate celor două instituții.

„Avem aprobat (…) bugetul Ministerului Sănătății și bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Cele două bugete, dacă îmi permiteți, sunt cele mai mari bugete din istoria României alocate Ministerului, respectiv Casei, iar lucrul care eu cred că este bucurător și care reflectă până la urmă și activitatea pe care noi am desfășurat-o, avem foarte multe proiecte de investiții în derulare, iar Guvernul asigură finanțarea acestor investiții”, spune Rafila, potrivti Mediafax.

El adaugă că, în acest an, va fi realizat Registrul Național al Pacienților de Cancer, care permite elaborarea de politici de sănătate și alocarea de resurse care să fie corespondente cu nevoile reale.

Întrebat dacă vor fi suficiente medicamente compensate până la sfărșitul anului, ministrul a răspuns: „Înotdeauna bugetul CaseI Naționale și bugetul Ministerului Sărătății au fost suplimentate pe parcursul anului, fie din fondul de rezervă aflat de la dispoziția Guvernului, fie din rectificări bugetare și niciodată nu am ajuns în situația să nu putem să finanțăm activitatea. Anul trecut, dacă vă aduceți aminte, a fost alocat Casei un buget de 62,5 miliarde, anul acesta de 77 de miliarde, eu cred că este o creștere substanțială a bugetului alocat inițial, de peste 20%, și cu siguranță, dacă va fi nevoie de resurse suplimentare, acestea vor fi alocate pe parcursul anului”.

„Am avut mai multe discuții cu Direcțiile de Sănătate Publică, încât să existe zone în ambulatoriile de specialitate dedicate pacienților cu viroze respiratorii, în care să se poată face investigații, care să fie disponibile în timpul săptămânii până seara, să fie disponibile și în weekend, măcar până la prânz sau după-amiază, încât presiunea pe unitățile de primirugeță să scadă. Astea sunt lucruri care se întâmplă în momentul de față și așteptăm cât de curând (…) să încheiem”, mai spune ministrul.

El subliniază că în fiecare an, atunci când este sezonul gripal, situația este complicată atât la adulți, cât și la copii, iar acest fenomen are loc în fiecare țară din emisfera nordică, nu doar în România.

„Facem tot ceea ce ține de noi și de autoritățile de sănătate publică locale ca să putem să gestionăm într-un mod favorabil această situație. Până în momentul de față încercăm să facem în așa fel încât să nu blocăm Unitățile de Primiri Urgențe, să le direcționăm către spitalele care mai au disponibilități, cel puțin la București”, mai spune Rafila.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Bologna s-a calificat în semifinalele Cupei Italiei, după ce a învins Atalanta, scor 1-0

Exod din Santorini după seria de cutremure – Jumătate din populație a părăsit insula în 48 de ore