Alexandru Rogobete: Există în momentul de faţă în România multe secţii din anumite spitale care nu au pacienţi sau au trei pacienţi pe lună. Ori acele secţii nu se pot autoîntreţine

#image_title

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, a afirmat, marţi seară, că sunt multe secţii din anumite spitale care nu au pacienţi şi că acestea trebuie reconfigurate pentru că nu se mai pot autoîntreţine.

Întrebat, marţi seară, la Medika TV, despre eficientizarea cheltuielilor în sănătate, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, a afirmat că una dintre măsuri se referă la secţiile din spitale care duc lipsă de pacienţi.

”Această măsură de reorganizare a unităţilor sanitare şi de convertire a anumitor secţii din anumite spitale în alte specialităţi este o măsură importantă de eficientizare financiară. Imaginaţi-vă un spital municipal în care, din 10 secţii, şase secţii au un grad de ocupare de peste 50 la sută, au pacienţi, iar celelalte secţii sunt goale. E o realitate. Există în momentul de faţă în România multe secţii din anumite spitale care nu au pacienţi sau au trei pacienţi pe lună. Ori acele secţii nu se pot autoîntreţine pentru că neexistând servicii medicale pe care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate să le deconteze, automat că sunt în zona de deficit. Gândiţi-vă că n-a mai existat o reorganizare a spitalelor de peste 10 ani”, a explicat ministrul Alexandru Rogobete.

El a precizat că o altă măsură importantă se referă la creşterea numărului de ore din ambulatoriul de specialitate.

”Pentru aceasta am format echipe de lucru care au început demersurile. Îmi doresc să creştem numărul de ore în ambulator, astfel încât spitalele publice să poată oferi oamenilor servicii în ambulatoriul de specialitate, pe lângă specialităţile clasice, inclusiv imagistică şi radiologie, RMN, CT, laborator, de ce nu, în două ture. Câţi oameni în momentul de faţă se pot duce la spital să beneficieze de un computer tomograf la ora 12 noaptea? Foarte puţini, pentru că programul de lucru se termină cel târziu la ora şase, în multe situaţii”, a spus ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete.

Potrivit ministrului, o altă măsură este de a permite unităţilor sanitare publice să organizeze caravane mobile în zonele slab deservite medical.

”Cred că unitatea sanitară, spitalul public, la rândul lui, poate organiza cu echipa medicală şi în parteneriat cu ONG-uri, ca până acum, servicii medicale de screening nu doar pentru oncologie, pentru cardiologie, pentru neurologie sau pentru alte patologii în zonele slab deservite medicale. Aici vom avea de asemenea o dublă măsură benefică. Pe de o parte oamenii vor ajunge mai uşor la servicii medicale şi pe de altă parte aceste servicii să fie decontate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. fapt care va duce din nou la creşterea bugetelor spitalelor publice”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

 

Supercupa Italiei rămâne în Arabia Saudită, dar se va juca în decembrie

Un copil de doi ani moare în Catalonia, uitat timp de mai multe ore într-o maşină parcată în soare, pe caniculă, la Valls, unde au fost 32°C la umbră dimineaţa. Doi drumari au murit în weekend muncind în căldură, la Cordoba şi Barcelona