Alimentația sănătoasă, armă eficientă împotriva bolilor de inimă

În ultimele două decenii, dietele sărace în carbohidrați și în grăsimi au fost promovate pentru beneficiile lor potențiale pentru sănătate, cum ar fi gestionarea greutății și îmbunătățirea nivelului de zahăr și colesterol din sânge. Cu toate acestea, impactul acestor diete asupra reducerii riscului de boli de inimă a rămas o dezbatere continuă.

Wu va prezenta concluziile la NUTRITION 2025, întâlnirea anuală emblematică a Societății Americane pentru Nutriție, care a avut loc între 31 mai și 3 iunie în Orlando.

Studiul a inclus 43.430 de bărbați din Studiul de urmărire a profesioniștilor din domeniul sănătății (1986-2016), 64.164 de femei din Studiul de sănătate al asistenților (1986-2018) și 92.189 de femei din Studiul de sănătate al asistenților II (1991-2019). Cercetătorii i-au urmărit pe cei aproape 200.000 de participanți la studiu timp de mai multe decenii, urmărind obiceiurile lor alimentare și dacă au dezvoltat boli de inimă, conform news-medical.

Pe baza informațiilor din chestionarele detaliate completate de participanții la studiu, cercetătorii au atribuit scoruri care indicau cât de sănătoase sau nesănătoase erau alegerile lor alimentare în cadrul dietelor sărace în carbohidrați și în grăsimi.

Cercetătorii au clasificat carbohidrații, grăsimile și proteinele din alimente precum cerealele integrale, fructele, legumele, nucile și leguminoasele drept nutrienți de înaltă calitate, sau sănătoși, în timp ce carbohidrații din cartofi și cereale rafinate, precum și grăsimile saturate și proteinele din alimentele de origine animală au fost clasificate drept de calitate scăzută, sau nesănătoase.

Pentru mai mult de 10.000 dintre participanții la studiu, cercetătorii au măsurat, de asemenea, sute de metaboliți din sânge pentru a evalua modul în care calitatea dietei a influențat reglarea lor metabolică. „Această abordare ne-a permis să înțelegem mai bine efectele biologice ale acestor diete și ne-a consolidat constatările”, a declarat Wu.

Analiza a arătat că participanții la studiu care au urmat o dietă sănătoasă săracă în carbohidrați sau în grăsimi au avut un risc mai scăzut de a dezvolta boli coronariene, în timp ce cei care au urmat versiuni nesănătoase au văzut un risc crescut. Aceste modele de dietă sănătoasă, fie că este vorba de o dietă săracă în carbohidrați sau în grăsimi, au redus riscul de a dezvolta boli de inimă cu aproximativ 15%.

„Constatările noastre sugerează că îmbunătățirea calității alimentelor este crucială pentru îmbunătățirea sănătății inimii”, a declarat Wu. „Indiferent dacă cineva urmează o dietă săracă în carbohidrați sau săracă în grăsimi, accentuarea alimentelor integrale, minim prelucrate și pe bază de plante și limitarea cerealelor rafinate, a zahărului și a alimentelor de origine animală, poate reduce semnificativ riscul de boli coronariene.”

Pentru cei care doresc să își îmbunătățească dieta, cercetătorii sugerează să se concentreze pe adăugarea mai multor cereale integrale, fructe, legume, nuci și leguminoase, reducând în același timp carnea procesată, carbohidrații rafinați și alimentele zaharoase. Ei notează că este, de asemenea, important să verificați etichetele alimentelor și să fiți atenți la ingredientele de calitate scăzută adăugate, cum ar fi zaharurile adăugate în sucuri și gustări procesate.

În continuare, cercetătorii doresc să exploreze factori suplimentari care pot influența relația dintre calitatea dietei și sănătatea inimii. De exemplu, ei doresc să analizeze modul în care factorii genetici, alegerile legate de stilul de viață și alți markeri metabolici pot influența în continuare aceste asocieri. De asemenea, cercetătorii sunt interesați de modul în care dietele sărace în carbohidrați sau în grăsimi pot avea un impact asupra altor aspecte ale sănătății, cum ar fi diabetul de tip 2 și cancerul. Aceste cunoștințe ar putea ajuta la adaptarea recomandărilor dietetice pentru persoane în funcție de profilurile lor unice de sănătate.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Ce avion a folosit Nicușor Dan pentru a merge la întâlnirea cu liderii mondiali de la Vilnius

Alimentația sănătoasă, armă eficientă împotriva bolilor de inimă