Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a reacţionat, joi, cupă ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cererea urmaşilor disidentului Gheorghe Ursu de revizuire a sentinţei prin care torţionarii acestuia au fost achitaţi. ”Adevărul despre crimele comunismului, trebuie cunoscut, altfel ideologiile politice extremiste îşi vor face mereu loc în spaţiul public”, a transmis Gorghiu.
”Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei a admis astăzi apelul PÎCCJ în dosarul disidentului anti-comunist Gheorghe Ursu şi a dispus rejudecarea cauzei la Curtea de Apel Bucureşti. Mă bucur că am trăit să văd o asemenea reparaţie chiar şi parţială! Sper în una completă după rejudecare! Mulţumesc procurorilor că au facut toate demersurile în acest an şi Justiţiei că, în decembrie 2024, suntem mai aproape de un deznodământ conform adevărului istoric”, a scris, joi, pe Facebook, Alina Gorghiu.
Ministrul Justiţiei afirmă că ”drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului reprezintă valori fundamentale ale României democratice de astăzi”.
”Adevărul despre crimele comunismului, trebuie cunoscut, altfel ideologiile politice extremiste îşi vor face mereu loc în spaţiul public”, a mai transmis Alina Gorghiu.
ICCJ a admis, joi, cererea urmaşilor disidentului Gheorghe Ursu de revizuire a sentinţei prin care torţionarii acestuia au fost achitaţi. O cerere similară, depusă de Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, a fost de asemenea admisă, caza mând să fe trimisă Curţii de Apel Bucureşti pentru rejudecare.
Torţionarii disidentului Gheorghe Ursu, Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş, au fost achitaţi definitiv în 27 iulie 2023, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Aceştia au fost trimişi în judecată în 1 august 2016, de procurorii militari de la Parchetul instanţei supreme, maiorul în rezervă Marin Pîrvulescu şi colonelul în rezervă Vasile Hodiş, foşti ofiţeri ai Departamentului Securităţii Statului, fiind acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii, iar fostul ministru al Internelor George Homoştean şi Tudor Postelnicu, fost şef al Departamentului Securităţii Statului, de complicitate la aceste infracţiuni.
Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş au fost acuzaţi că au exercitat acţiuni represive sistematice faţă de Gheorghe Ursu, în perioada în care acesta a făcut obiectul urmăririi informative şi judiciare pentru acte sau fapte considerate “ostile regimului comunist”.