Am capacitatea de a uni şi reuni oamenii, afirmă David Lappartient, candidat la preşedinţia Comitetului Internaţional Olimpic

Francezul David Lappartient, 51 ani, unul dintre cei şapte candidaţi la preşedinţia Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), la alegerile de anul viitor, a afirmat, luni, într-un interviu acordat AFP că are ”capacitatea de a uni şi reuni oamenii”.

”Suntem mai mulţi, dar trebuie să simţim la un moment dat care este voinţa tuturor membrilor CIO. Sunt mai multe elemente importante: în primul rând sportul şi sportivii sunt în centrul sistemului. Acest lucru ar trebui să ne animeze cu adevărat, chiar dacă activitatea CIO este mai mare de atât. Una dintre misiunile pe care mi-aş axa (munca) este aceea că astăzi CIO, şi am văzut-o în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, în condiţii complexe, este simbolul abilităţii de a uni şi reuni oamenii prin sport, într-un spirit de pace. Unul din elementele majore este chiar neutralitatea noastră, iar eu sunt foarte atent la neutralitatea politică a CIO, care este, după părerea mea, singura garanţie a păstrării mesajului său”, a explicat actualul preşedinte al Uniunii Cicliste Internaţionale (UCI).

Lappartient apreciază că postul de preşedinte al CIO reprezintă un ”act de echilibru”.

”Suntem norocoşi să avem un preşedinte grozav, care a ştiut să menţină acest echilibru cu calităţile sale de diplomat şi viziunea internaţională, şi cred că le am şi eu. Sper să fiu echilibrat şi să pot perpetua mesajul CIO, conform celor transmise de Pierre de Coubertin şi în concordanţă cu ce a reuşit să realizeze preşedintele în ultimii zece ani”, a mai spus Lappartient.

Lappartient crede că sunt în avantajul său realizările pe care le-a avut după alegerea sa la UCI, cât şi meritul în redresarea Comitetului Olimpic şi Sportiv Francez.

”Cu siguranţă ajută aceste lucruri. Ca preşedinte al UCI, am, preluat o federaţia care era atunci divizată un pic, iar astăzi este unită, străluceşte şi e puternică. La CNOSF, era efectiv un pic sinistru, cu o situaţie internă complicată. Cred că am această capacitate de a uni şi reuni oamenii, lucru care se aşteaptă în final de la CIO, iar eu am demonstrat-o în mai puţin de un an. Am fost contactul CIO în privinţa candidaturii Alpilor francezi pentru Jocurile Olimpice de iarnă din 2030 şi a fost un succes. Asta arată că atunci când iau un dosar, o fac cu seriozitate”, a transmis Lappartient.

Lappartient a încercat să minimalizeze rolul său în organizarea Jocurilor Olimpice de la Paris, susţinând că este meritul lui ”Tony Estanguet şi al echipei sale, al preşedintelui Republicii, în primul rând”.

”Am contribuit desigur, pentru că este şi un succes sportiv, iar federaţiile noastre şi sportivii noştri sunt cei care l-au reuşit”, a adăugat Lappartient.

Lappartient este, pe lângă preşedinte al CNOSF, şi primar de Sarzeau şi preşedintele consiliului departamental al Morbihan. El a precizat că în cazul în care ar fi ales la preşedinţia CIO va renunţa la aceste funcţii: ”Pentru mine este clar, e un mandat exclusiv. Deci, dacă aş fi ales aş renunţa la toate funcţiile pentru a mă putea consacra integral şi exclusiv acestei misiuni”.

Şapte candidaţi, între care fostul campion olimpic britanic Sebastian Coe, francezul David Lappartient şi spaniolul Juan Antonio Samaranch jr, s-au înscris pentru a-i succeda germanului Thomas Bach la conducerea Comitetului Internaţional Olimpic cu prilejul alegerilor din martie 2025.

Coe este preşedintele Federaţiei Internaţionale de Atletism, World Athletics, fiind şi preşedintele Comitetului de organizare a JO de la Londra, din 2012. Lappartient (51 ani) este preşedintele Uniunii Cicliste Internaţionale.

Juan Antonio Samaranch jr este fiul preşedintelui CIO cu acelaşi nume din perioada 1980-2001.

Prinţul Feisal Al Hussein din Iordania, fosta înotătoare zimbabwiană Kirsty Coventry, britanico-suedezul Johan Eliash, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Schi, şi japonezul Morinari Watanabe, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Gimnastică, sunt ceilalţi patru candidaţi.

Preşedintele CIO are un prim mandat de opt ani, pe care îl poate prelungi cu maximum patru ani. Ban Ki-Moon, preşedintele Comisiei de Etică a CIO, a avertizat că, în conformitate cu Carta Olimpică, preşedintele trebuie să fie membru al CIO în momentul alegerii sale şi pe toată perioada exercitării funcţiei.
AGERPRES (AS-autor: Mihai Ţenea, editor: Mihai Dragomir, editor online: Anda Badea)

CMMB: Este necesar să transformăm mai puternic conceptul de siguranţă a pacientului din teorie în realitate

Evacuări în Texas, după ce un gazoduct ia foc la est de Houston, în Deer Park. 350 de case în zona incendiului