Un medicament inovator care ar putea regenera dinții lipsă a intrat în faza de teste clinice, dând speranțe pentru o alternativă la protezele dentare și implanturi. Ar putea stimula creșterea dinților latenți ascunși sub gingii
Echipa condusă de Katsu Takahashi, șeful secției de chirurgie orală de la Spitalul de Cercetare Medicală Kitano din Osaka, testează un medicament experimental ce poate stimula creșterea dinților latenți ascunși sub gingii.
Testele făcute pe șoareci și dihori sugerează că blocarea unei proteine, numite USAG-1, poate activa o a treia generație de dinți. În prezent, testele clinice de la Spitalul Universitar Kyoto implică adulți sănătoși care au pierdut cel puțin un dinte, cu scopul principal de a evalua siguranța tratamentului, relatează Mediafax.
„Restaurarea dinților naturali aduce beneficii clare, fiind mai puțin costisitoare și invazivă decât tratamentele protetice”, a declarat Takahashi. Echipa speră să dea tratamentul copiilor afectați de anodonție congenitală severă până în 2030.
Deși rezultatele pe animale sunt promițătoare, experții, inclusiv profesorul Angray Kang de la Universitatea Queen Mary din Londra, avertizează că regenerarea dinților umani este un proces lung și complex.
Dacă tratamentul va avea succes, ar putea reprezenta un progres major pentru persoanele cu dinți lipsă, în special pentru populația vârstnică din Japonia, unde peste 90% dintre cei cu vârsta de 75 de ani și peste au cel puțin un dinte lipsă.