Procesul de la Judecătoria Piatra Neamţ în cazul incendiului devastator izbucnit în seara de 14 noiembrie 2020 în Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, soldat cu moartea a nouă pacienţi, a început cu o amânare. Instanţa a dat un nou termen în această cauză pentru a putea studia excepţiile invocate de către inculpaţi. În dosar sunt implicate aproape 90 de părţi, majoritatea rude ale pacienţilor decedaţi. Mai multe instituţii, între care Ministerul Sănătăţii şi Spitalul de Urgenţă Bucureşti, s-au constituit părţi civile şi solicită despăgubiri. Inculpate în dosar sunt două asistente medicale, alături de Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.
Primul termen al procesului în care două asistente medicale, alături de Spitalul de Urgenţă Piatra Neamţ, sunt judecate pentru nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi pentru distrugere din culpă a avut loc miercuri, la Judecătoria Piatra Neamţ, la aproape cinci ani de la momentul incendiului în care au murit nouă pacienţi, iar un medic anestezist şi cele două asistente inculpate au fost răniţi.
Ministerul Sănătăţii, Casa Judeţeană de pensii Neamţ, Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Spiridon” din Iaşi şi Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, unităţi medicale unde au fost transferaţi supravieţuitorii, s-au constituit părţi civile şi solicită despăgubiri.
Nouă pacienţi au murit în urma unui incendiu izbucnit în 14 noiembrie 2020 în Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, din cauza unei candele aprinse la căpătâiul unui muribund şi a concentraţiei mari de oxigen din încăpere. În acest context, halatul uneia dintre asistentele medicale s-a aprins, iar de aici a pornit incendiul. Pacienţii erau internnaţi la Terapie intensivă cu COVID-10 şi erau persoane de vârsta a treia.
În incendiu, a suferit arsuri grave medicul de gardă care a intrat în foc în încercarea de a-i salva pe pacienţi, acesta fiind transportat ulterior în Belgia întrucât avea arsuri pe trei sferturi din corp.
Potrivit anchetatorilor, asistentele medicale sunt acuzate de ”distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă”.
„În 14 noiembrie 2020, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în calitate de asistente medicale în cadrul Secţiei de ATI, în salonul nr. 240, în care acordau îngrijiri bolnavilor pozitivi Covid-19, cărora li se administra oxigenoterapie, în intervalul orar aproximativ 16:40-18:40, inculpatele nu au luat măsurile necesare pentru îndepărtarea din salon sau stingerea lumânării tip candelă care ardea pe noptiera unui pacient aflat în agonie. Astfel, inculpatele au încălcat mai multe prevederi legale şi infralegale ce au ca scop asigurarea securităţii şi sănătăţii în muncă, siguranţei la incendiu şi bunelor practici în exercitarea actului medical”, se arăta în rechizitoriul procurorilor.
Potrivit rechizitoriului, incendiul s-a soldat cu decesul, prin intoxicaţie cu monoxid de carbon, arsuri şi insuficienţă cardio respiratorie acută, a nouă dintre pacienţii internaţi (în saloanele 240 şi 242), rănirea gravă a a unui medic şi a celor două asistente medicale.
„O altă consecinţă a constat în degradarea salonului nr. 240, a spaţiilor din componenţa acestuia şi distrugerea/degradarea mai multor lucrări, instalaţii, echipamente şi componente ale acestora”, mai notau procurorii.
Rechizitoriul mai arată că, în perioada 31 martie 2020 – 14 noiembrie 2020, Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a încălcat mai multe prevederi legale ce aveau ca scop asigurarea securităţii şi sănătăţii în muncă, siguranţei la incendiu şi bunelor practici în exercitarea actului medical.
Pagubele materiale provocate în urma incendiului au fost evaluate la peste 2,5 milioane de lei.
Pentru a putea studia ”cererile şi excepţiile” invocate de către avocaţi, instanţa Judecătoriei Piatra Neamţ a stabilit următorul termen în ziua de 13 mai.