Cehia l-a convocat miercuri pe ambasadorul Chinei la Praga în urma unui atac informatic car a ţintit Ministerul ceh de Externe, anunţă Guvernul ceh, relatează AFP.
”L-am convocat pe ambasadorul chinez pentru ca partea chineză să înţeleagă că asemenea activităţi au consecinţe grave asupra relaţiilor bilaterale”, anunţă pe X ministrul ceh de Externe Jan Lipavsky.

China is interfering in our society – through manipulation, propaganda, and cyberattacks.
Like the recent one against . We detected the attackers during the intrusion.
Our key security institutions responded, investigated thoroughly – and now we’re going public.
At the…— Jan Lipavský (@JanLipavsky)
Ministerul de Externe anunţă într-un comunicatt că atacul a început în 2022 şi viza ”una dintre reţelele neclasificate ale ministerului”.
O anchetă aprofundată a incidentului, care a condus cu un grad mare de certitudine la actorul responsabil, a fost desfăşurată de către serviciile cehe de informaţii, precizează Guvernul.
”Activitatea de tip malware a fost comisă de actorul de spionaj informatic APT31, care este asociată în mod public cu Ministerul chinez al Securităţii Statului”, anunţă Guvernul.
”Cerem Chinei să ia toate măsurile adecvate pentru a remedia această situaţie”, solicită Guvernul.
Potrivit lui Jan Lipavsky, atacatorii au fost ”detectaţi în timpul inturziunii”.
Contraspionajul ceh a desemnat China drept o ameninţare la adresa securităţi în raportul anual din 2024, acuzând Ambasada Chinei de faptul că caută ”informaţii de pe scena politică” locală.
Actualul Guvern ceh de centru este solidar cu Ucraina de la invazia rusă, în februarie 2022, şi afişează o poziţie proeuropeană.
Şefa diplomaţiei europene Kaja Kallas ”condamnă ferm activităţile informatice de tip malware” şi cere Chinei, într-un comunicat, ”să se abţină de la un astfel de comportament”.
Uniunea Europeană este ”pregătită să ia noi măsuri” prin care ”să răspundă”, avertizează ea, afişând ”solidaritatea” UE faţă de Cehia.
NATO, din care această ţară din Europa Centrală face parte, anunţă miercuri, într-un comunicat, că observă cu o îngrijorare tot mai mare modelul tot mai important” al acestor activităţi chineze care vizează ”destabilizarea Alianţei” Nord-Atlantice.
Statele Unite şi Regatul Unit considerră că gruparea de hackeri denunită APT31 are legături cu Guvernul chinez.
Atacuri ale unor insittuţii democratice au fost atribuite APT31 de către mai multe ţări din Occident, inclusiv Frabnţa.
Statele Unite acuză că operaţiunile de piraterie susţinute de către China sunt cele mai vaste din lume.
Beijingul a negat întotdeauna că este implicat şi respinge aceste acuzţaii drept ”nefondate”.