La începutul lunii iulie, localitatea Taybeh a fost vizat de un incendiu criminal în zona ruinelor bisericii St. George, datând din epoca bizantină (secolul al V-lea).
Localnicii acuză colonişti israelieni că ar fi comis atacul, survenit în contextul unei puternice recrudescenţe a violenţelor în Cisiordania.
Ambasadorul Mike Huckabee, creştin evanghelic şi fervent susţinător al Israelului, a explicat că vizita sa are scopul să “exprime solidaritatea lui cu oameni care vor pur şi simplu să trăiască în pace, să acceadă la pământurile lor şi la lăcaşurile lor de cult”.
“Nu contează dacă este vorba de o moschee, o biserică sau o sinagogă. Este inacceptabil să fie profanat un lăcaş de cult”, a declarat el jurnaliştilor.
“Vom insista ca autorii actelor de teroare sau de violenţă la Taybeh, ori în alte părţi să fie găsiţi şi deferiţi justiţiei. O simplă condamnare verbală nu ajunge”, a adăugat el.
“Cei care distrug ceea ce aparţine nu doar altora, ci şi lui Dumnezeu trebuie să plătească pentru asta”, a mai spus el.
Potrivit autorităţilor palestiniene, în satele din jur, unii colonişti au ucis trei persoane şi au avariat sau distrus mai multe surse de apă în ultimele două săptămâni.
Violenţele în Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967, au izbucnit după atacul grupării islamiste Hamas pe teritoriul israelian în 7 octombrie 2023, ceea ce a declanşat războiul în Fâşia Gaza.
Cel puţin 957 de palestinieni, printre care numeroşi combatanţi, dar şi mulţi civili au fost ucişi în Cisiordania de soldaţi sau de colonişti israelieni, potrivit datelor Autorităţii palestiniene, citate de AFP.
În acelaşi timp, 36 israelieni, printre care civili şi soldaţi, au fost ucişi în atacuri palestiniene sau în cursul operaţiunilor militare israeliene, potrivit datelor oficiale israeliene.
Personalitate a dreptei creştine conservatoare şi apropiat mediilor israeliene pro-colonizare, ambasadorul american ceruse deja marţi o anchetă riguroasă şi sancţiuni după ce un tânăr palestiniano-american fusese ucis în bătaie de colonişti în Cisiordania. O luare de poziţie publică rară împotriva unui aliat al SUA, notează AFP.