Potrivit Ministerului britanic al Apărării, navele, urmărite îndeaproape de Marina Regală şi Forţele Aeriene Regale, se retrăgeau din Siria după înlăturarea preşedintelui Bashar al-Assad, un aliat apropiat al Rusiei, în decembrie.
Moscova şi-a început evacuarea activelor militare din Siria după căderea regimului Assad, a precizat ministerul britanic, descriind această retragere drept ”o lovitură pentru ambiţiile Rusiei în Orientul Mijlociu”.
Ambasada Rusiei la Londra nu a oferit un comentariu imediat în urma solicitării Reuters.
”Aceste nave se retrăgeau din Siria după ce Putin şi-a abandonat aliatul Assad, dar erau încă înarmate şi pline cu muniţie. Acest lucru arată că Rusia este slăbită, dar rămâne o ameninţare,” a declarat ministrul britanic al Apărării, John Healey.
Kremlinul încearcă să-şi menţină accesul la baza navală şi aeriană din Siria, chiar şi sub noua conducere islamistă care a preluat puterea după ce Assad a fugit la Moscova. Acesta a părăsit ţara după 13 ani de război civil, în care trupele ruseşti au intervenit pentru a-l susţine.
Ministerul britanic al Apărării a subliniat că retragerile de muniţie din Siria arată că Rusia îşi concentrează priorităţile asupra războiului din Ucraina, ceea ce a afectat capacitatea sa de a-l menţine pe Assad la putere.
Preşedintele rus Vladimir Putin a avut miercuri prima convorbire telefonică cu liderul interimar al Siriei, Ahmed al-Sharaa, de la căderea lui Assad.
Preşedinţia siriană a anunţat că Putin l-a invitat pe noul ministru de ”xterne sirian să viziteze Moscova, exprimându-şi disponibilitatea de a reconsidera acordurile bilaterale semnate în timpul regimului Assad.