America cere aliaților angajamente ferme pentru Ucraina: Cât de mult sunt dispuse țările europene să riște?

Documentul, constând din șase puncte și întrebări, întreabă, de asemenea, care țări ar putea contribui la garanții, care ar fi dispuse să trimită trupe în Ucraina ca parte a unui acord de pace și care ar fi dimensiunea oricărei forțe conduse de europeni.

De asemenea, întreabă ce ar fi pregătite să facă guvernele europene pentru a spori sancțiunile împotriva Rusiei, inclusiv aplicarea mai strictă a celor existente.

Demersul diplomatic trimis săptămâna trecută, constând în șase puncte și întrebări, întreabă, de asemenea, ce țări ar putea contribui la garanții, care ar fi dispuse să desfășoare trupe în Ucraina ca parte a unui acord de pace și care ar putea fi dimensiunea oricărei forțe conduse de Europa.

Președintele american Donald Trump i-a șocat săptămâna aceasta pe aliații europeni sunându-l pe președintele rus Vladimir Putin – ale cărui forțe au invadat Ucraina în urmă cu trei ani – fără a-i consulta pe aceștia sau Kievul și declarând începerea imediată a negocierilor de pace.

Întrebări-cheie din partea SUA pentru aliații europeni

Sâmbătă, agențiile de presă, inclusiv Reuters, au raportat că SUA au trimis un document prin care le cereau guvernelor europene cu ce ar putea contribui la garanțiile de securitate, însă textul integral obținut de Reuters arată că SUA le întreabă și de ce ar avea nevoie de la Washington pentru a putea contribui.

Acest element va fi salutat de multe guverne europene, care au precizat că ar putea oferi garanții de securitate doar cu sprijinul SUA.

Ce cerințe de sprijin din partea SUA, dacă există, ar considera guvernul dumneavoastră că sunt necesare pentru participarea sa la aceste acorduri de securitate? Mai exact, ce resurse pe termen scurt și lung credeți că vor fi necesare din partea SUA?”, este una dintre întrebări.

Doi diplomați europeni au declarat că există încă o dezbatere cu privire la modul în care capitalele europene vor răspunde, dar unii cred că ar trebui să fie un răspuns colectiv.

Unii lideri europeni, inclusiv cei din Marea Britanie și Germania, se vor întâlni luni la Paris pentru un summit de urgență privind Ucraina.

Documentul întreabă, de asemenea, ce țări europene și/sau terțe cred că ar putea sau ar participa la un astfel de acord și dacă țara lor ar fi dispusă să desfășoare trupe în Ucraina ca parte a unui acord de pace.

Dacă forțele militare ale țărilor terțe ar fi desfășurate în Ucraina ca parte a unui acord de pace, care considerați că ar fi dimensiunea necesară a unei astfel de forțe conduse de Europa? Cum și unde ar fi desfășurate aceste forțe și pentru cât timp?”, se arată în document.

De asemenea, țările au fost întrebate ce acțiuni trebuie să fie pregătite să întreprindă SUA, aliații și partenerii dacă Rusia ar ataca aceste forțe.

„Ce capacități suplimentare, echipamente și opțiuni de susținere a mentenanței este pregătit guvernul dumneavoastră să ofere Ucrainei pentru a-și îmbunătăți mâna de negociere și a crește presiunea asupra Rusiei?”, se întreabă în chestionar.

De asemenea, acesta întreabă ce ar fi dispuse să facă guvernele pentru a spori sancțiunile împotriva Rusiei, inclusiv aplicarea mai strictă a celor existente.

VIDEO Călin Georgescu a ‘tranșat’ discursul lui JD Vance: ‘A fost un moment definitoriu. Mesajul său a vizat în mare parte România’

Infotrafic: La această oră nu sunt drumuri naţionale sau autostrăzi cu trafic blocat din cauza condiţiilor meteorologice/ În unele zone ninge şi s-a depus zăpadă pe carosabil/ Recomandările poliţiştilor rutieri