Ana Blandiana a fost răsplătită cu Premiul Prinţesa de Asturia pentru Litere

Scriitoarea Ana Blandiana a primit, vineri, Premiul Prinţesa de Asturia pentru Litere 2024, în cadrul unei ceremonii prezidate de Familia Regală a Spaniei la Teatrul Campoamor din Oviedo: alături de Majestatea Sa Regele Felipe al Spaniei şi Alteţa Sa Regală, Leonor, Prinţesa de Asturia, la ceremonie au participat Alteţele Lor Regale, Doña Sofía, Regina Letizia şi Infanta Sofia.

Juriul a acordat premiul scriitoarei Ana Blandiana, primul român care obţine această distincţie, motivând că opera sa, care vorbeşte despre înfrângere şi speranţă, reflectă „o profundă cunoaştere a spiritului românesc într-o perioadă istorică de opresiune”. Anei Blandiana – Doctor Honoris Causa al Universităţii din Salamanca – i-au fost traduse în limba spaniolă 11 cărţi, unele dintre ele cu sprijinul Institutului Cultural Român prin Programul TPS – Translating and Publishing Support derulat de ICR prin CENNAC – Centrul Naţional al Cărţii. Este autoarea a peste 30 de cărţi, traduse în 25 de limbi, şi a obţinut numeroase premii internaţionale, printre care Premiul Internaţional Vilenica (2002) şi Premiul Poetul European al Libertăţii (2016), precum şi Legiunea de Onoare franceză.

Premiile Prinţesa de Asturia contribuie la promovarea valorilor ştiinţifice, culturale şi umaniste ca patrimoniu universal şi sunt acordate la opt categorii: artă, litere, ştiinţe sociale, comunicare, ştiinţe umaniste, cooperare internaţională, cercetare ştiinţifică şi tehnică şi sport. Fiecare premiu este în valoare de 50 000 de euro.

Ceremonia de la Teatrul Campoamor din Oviedo a început cu discursul Excelenţei Sale doamna Ana I. Fernández Álvarez, preşedinta Fundaţiei Prinţesa de Asturia, continuând cu cele ale doamnei Ana Blandiana (Premiul Prinţesa de Asturia pentru Litere) şi domnului Michael Ignatieff (Premiul Prinţesa de Asturia pentru Ştiinţe Sociale). După înmânarea premiilor de către Prinţesa de Asturia, au cuvântat doamna Marjane Satrapi (Premiul Prinţesa de Asturia pentru Comunicare şi Ştiinţe Umaniste) şi domnul Joan Manuel Serrat (Premiul Prinţesa de Asturia pentru Arte). În încheierea acestei ceremonii au susţinut alocuţiuni Alteţa Sa Regală Prinţesa de Asturia şi Majestatea Sa Regele Spaniei.

Ana Blandiana: „Premiul Prinţesa de Asturia pe care l-am luat reprezintă pentru mine, dincolo de bucuria şi onoareacare mi s-au făcut, o extraordinară confirmare a felului în care cărţile mele au fost primite în Spania şi rezultatul nenumăratelor cronici care s-au scris, mai mult decât în alte ţări, pentru că în Spania poezia este mai mult decât în alte ţări în central atenţiei. E destul să îmi amintesc, de exemplu, întâlnirea cu o sală de 800 de locuri arhiplină în care erau membri ai celor 800 de grupuri de lectură care se află în toată Spania. A fost pentru mine o surpriză cu adevărat covârşitoare pentru că oamenii aceştia citiseră în ultímele luni cărţile mele, cele 10, chiar 11 cărţi, cu cea apărută în zilele astea, şi puneau întrebări în cunoştinţă de cauză. Aş vrea să închei spunând că mi se pare evident că situaţia culturală, adeziunea sufletului spaniol, ca să spun aşa, faţă de cultură şi, mai ales faţă de poezie, o depăşeşte cu mult pe cea din celelalte ţări europene pe care le cunosceu la această oră.”

„Doamna Ana Blandiana a primit această binemeritată recunoaştere internaţională în cadrul unei ceremonii care a încununat seria de manifestări dedicate laureaţilor din acest an de la toate cele opt categorii. Ana Blandiana a inspirat societatea românească, demonstrând puterea actului cultural de a genera schimbare în bine şi inspiră astăzi cititori din întreaga lume. Domnia sa a fost prima laureată care s-a adresat publicului, în cadrul unui eveniment de gală trăit cu emoţie de cei prezenţi şi de întreaga comunitate a oraşului Oviedo. Am fost deosebit de onorat de invitaţia de a fi alături de domnia sa la acest eveniment memorabil şi îi sunt recunoscător pentru promovarea de care întreaga literatură română se va bucura prin acest succes!”, a declarat Liviu Jicman, preşedintele Institutului Cultural Român.

Evenimentul de decernare a Premiilor Prinţesa de Asturia anunţate în mai 2024 a făcut parte din seria de manifestări din „Săptămâna Premiilor” organizate la Oviedo pentru a marca majoratul Alteţei Sale Regale Prinţesa de Asturia şi cea de-a zecea aniversare a Prinţesei de Asturia în calitate de preşedinte de onoare al Fundaţiei prinţesei moştenitoare a Spaniei. Laureaţii au fost invitaţi la Oviedo cu câteva zile înainte de ceremonia de premiere pentru a participa la întâlniri cu membrii cluburilor de lectură la Teatrul Jovellanos din Gijón şi cu studenţii de la Facultatea de Filosofie şi Litere din Oviedo, la un recital la librăria Cercantes şi la proiecţia documentarului „Între tăcere şi păcat” la Cines Embajadores. Alături de Ana Blandiana, câştigătoarea acestei ediţii, John Banville, Leonardo Padura, Siri Hustvedt şi Juan Mayorga au participat în „Săptămâna Premiilor” la evenimentele culturale din program. Joi, 24 octombrie, la Auditorio Palacio de Congresos Principe Felipe din Oviedo  a avut loc Concertul Orchestrei Simfonice şi Corului Fundaţiei Prinţesei de Asturia, eveniment prezidat de Majestăţile Lor Regele şi Regina Spaniei, în prezenţa Alteţelor Lor Leonor, Prinţesa de Asturia şi Infanta Sofia.

Muzeul Barjola din oraşul Gijón, Principatul de Asturia, găzduieşte până pe 17 noiembrie 2024 expoziţia multidisciplinară „Locul nostru şi alte poezii” de Anka Moldovan, organizată cu sprijinul Institutului Cultural Român din Madrid. Acest proiect reprezintă o întâlnire simbolică dintre poeta Ana Blandiana şi pictoriţa Anka Moldovan, româncă rezidentă în municipiul Salas din regiunea Asturia. „Această expoziţie se naşte dintr-o carte care va apărea în 2025 şi care îmbină pictura şi poezia. În ea interpretez poemele Anei Blandiana, nu din punct de vedere al ilustraţiei, ci din inspiraţie. Atât poeta, cât şi eu nepunem aceleaşi întrebări despre fiinţa umană în singurătate, în societate şi în faţa naturii. În această expoziţie, natura este foarte prezentă într-un mod spiritual, prin metafore. Titlul acesteia «Locu lnostru» – preluat dintr-un poem al Anei Blandiana – ne invită să cunoaştem spaţiile comune ale ambilor artişti: tăcerea, delicateţea, emoţiile, lumina, căutarea frumuseţii.”, a declarat Anka Moldovan.

Ana Blandiana este autoarea a 31 de cărţi de poezie, proză, eseuri, redactate în limba română şi traduse în 26 de limbi. În limba spaniolă, Anei Blandiana i-au fost traduse unsprezece cărţi, unele dintre ele prin programul de traduceri TPS al Institutului Cultural Român, precum Proyectos de pasado/ Proiecte de trecutîn 2008, Mi patria A4 în 2014 sau Un arcángelmanchado de hollín (Antologiepoetică) în 2021. Este laureată a numeroase premii naţionale şi internaţionale, printre care Premiul ,,Gottfried von Herder” (1982), ,,Poetul European al Libertăţii” (2016), „Griffin Award for Excellence in Poetry” (2018). Pe durata perioadei comuniste, a fost supusă cenzurii şi a primit trei interdicţii de publicare: 1959-1964, 1985, 1988-1989. Ana Blandiana a reînfiinţat Centrul român PEN România, al cărui Preşedinte a fost în perioada 1990 – 2004 (ulterior, a devenit Preşedinte de onoare – funcţie pe care o deţine şi astăzi). Este fondatoarea şi preşedinta Academiei Civice, o fundaţie care a fost creată ca urmare a sugestiei Consiliului Europei, cu scopul de a asigura o bună cunoaştere a trecutului istoric şi a regimului comunist. Cel mai important proiect al Fundaţiei a constat în crearea şi administrarea Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, de la Sighet, primul memorial de acestfel din lume. Este membră a Academiei de Poezie Stéphane Mallarmé, a Academiei Europene de Poezie şi a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO). Este membru corespondent al Academiei Române, Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi româneşti, al Universităţii din Salamanca (Spania) şi al Universităţii din Sofia (Bulgaria). A fost distinsă de autorităţile franceze cu ordinul Legiunii de Onoare, în grad de cavaler.

Ana Blandiana este a şaptea scriitoare care primeşte această distincţie de la înfiinţarea premiilor în 1981. Haruki Murakami a fost în 2023 laureatul acestui premiu.
 

Handbal masculin: Minaur Baia Mare şi Potaissa Turda s-au calificat în turul 3 al European Cup

Nicolae Ciucă pregătește terenul pentru o alianță cu UDMR: ‘Nu PNL a ținut morțis…’