Ana Blandiana, o prezenţă emblematică la marile evenimente culturale europene de la Madrid, Malaga şi Barcelona

Ana Blandiana, câştigătoarea prestigiosului premiu „Princesa de Asturias pentru Litere 2024” şi una dintre cele mai importante voci ale poeziei contemporane româneşti, va fi prezentă, cu sprijinul ICR Madrid, la o serie de evenimente notabile desfăşurate în Spania, în perioada 6 -13 mai. Evenimentele vor avea loc la Madrid, Malaga şi Barcelona şi vor cuprinde dezbateri academice, mese rotunde, recitaluri poetice şi întâlniri cu comunităţi literare. Prezenţa Anei Blandiana va transforma această săptămână într-o adevărată sărbătoare a reflecţiilor asupra operei sale şi a impactului pe care îl are asupra literaturii internaţionale.

Seria de evenimente va începe pe 6 mai, la Universitatea Complutense de la Madrid, cu un omagiu adus Anei Blandiana, un seminar organizat de Grupul de cercetere Poetici ale Modernităţii, Grupul de cercetare Estetică Contemporană: Artă, Politică şi Societate, Grupul de cercetare Europa Scrisului, Institutul Cultural Român de la Madrid şi Lectoratul de Limba Română de la Universitatea de la Complutense. 

Deschiderea oficială va fi urmată de o serie de mese rotunde, în cadrul cărora participanţii vor discuta despre impactul operei Anei Blandiana asupra memoriei colective, a politicii şi importanţa traducerilor literare. La aceste discuţii vor lua parte figuri de marcă din domeniul filosofiei, literaturii şi al traducerii, precum Antonio Rivera García, Jordi Massó,  Marifé Santiago Bolaños, José Manuel Lucía Megías, Viorica Pâtea etc. În aceeaşi zi, va avea loc şi un recital poetic şi muzical la Grădinile Dianei ale Universităţii Complutense, intitulat „De ce o iubim atât de mult pe Ana Blandiana”, care va celebra esenţa operei sale în faţa unui public larg.

În 7 mai, Ana Blandiana va susţine conferinţa inaugurală „Tăcerea – inamicul libertăţii” la cel de-al doilea Congres Internaţional al Victimelor Comunismului, organizat de Universitatea CEU San Pablo de la Madrid.

Pe 8 mai, însoţită de traducătorea Viorica Pâtea, scriitoarea va fi oaspetele Facultăţii Ştiinţele Informării şi Documentării de la  Universitatea Complutense, unde va participa la Colocviul Hispano-Român de cultură şi documentare, ediţia a V-a – Memoria ca sursă de documentare, susţinând prelegerea „Memoria ca formă de justiţie” şi a prestigioasei Fundaţii Ortega-Marañón care va găzdui dialogul intitulat „Scriitorul, opera sa şi angajamentul său faţă de istorie”, dintre câştigătoarea Premiului „Princesa de Asturias pentru Litere 2024” şi Mercedes Monmany, unul dintre cei mai cunoscuţi critici literari spanioli, specializată în literatura europeană contemporană.  

Începând cu 9 mai, va fi prezentă în cadrul programului „Spania/România: două culturi europene”, organizat de Centrul Andaluz al Literaturii, în colaborare Institutul Cultural Român din Madrid şi Institutul Cervantes de la Bucureşti. Este o întâlnire literară între România şi Spania, care se va desfăsura, între 8 mai – 11 iunie, în provinciile Málaga şi Granada, în cadrul Târgului de Carte de la Sevilla şi de la Bucureşti, având un bogat program de activităţi ce va include discuţii, întâlniri, lecturi dramatizate, recitaluri de poezie şi proiecţii. Astfel, pe 9 mai, la Muzeul Malaga, Ana Blandiana, alături de traducătorea Viorica Pâtea, va dialoga cu Regina Sotorrío, jurnalistă şi coordonatorea secţiunii Cultură şi Societate a ziarului SUR, în cadrul Târgului de Carte de la Malaga, ediţia a 54-a, o adevărată sărbătoare a literaturii.

Între 10-13 mai, Ana Blandiana va lua parte la cea de-a patruzecea ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie de la Barcelona, o manifestare culturală de referinţă care reuneşte poeţi din întreaga lume pentru a celebra puterea cuvântului. Primul moment literar de excepţie, întitulat „Patru poeţi, trei limbi, un singur fior – O celebrare a poeziei ca punte între limbi şi suflete”,  va avea loc la librăria Jaime la care vor participa  Ana Blandiana, o voce emblematică  a literaturii române, Jean Poncet, poet francez al „profunzimii şi contemplaţiei” şi traducător în franceză al poetei, Corina Oproae, câştigătoarea Premiului Tusquets pentru Roman în anul 2024, şi autorea unei poezii de „o rară delicateţe şi sensiblitate” avându-l ca moderator pe Toni Clapés, un important poet catalan şi mediator al dialogului liric. Pe 11 mai, la librăria Nollegiu, un important centru cultural de la Barcelona, Ana Blandiana va dialoga cu traducătoarea poeziei sale în catalană, Corina Oproae.

Încheierea turneului literar va avea loc pe 13 mai, în inima unei bijuterii arhitecturale a modernismului catalan, Palau de la Música Catalana, un templu al muzicii declarat Patrimoniu Mondial UNESCO. De patruzeci de ani, în luna mai, pentru o seară, versurile se aşază cu graţie în acest „sanctuar al muzicii”, anul acesta răsunând vocile unor poeţi din cele „patru colţuri ale lumii versificate”: Shota Iatashvili din Georgia, Lupe Gómez din Galicia, Márton Simon din Ungaria, Berta García Faet de la Valencia, Ana Blandiana din România, Adrià Targa din Catalonia şi Anne Carson din Canada.

Această săptămână de manifestări culturale subliniază importanţa Anei Blandiana ca poetă şi intelectuală şi impactul semnificativ al operei sale asupra contextului cultural european, alături de implicarea sa activă în promovarea valorilor civice şi a drepturilor omului.
 

Concertul Regal, în prezenţa unor membri ai Casei Regale, la Sala Radio

Revoltă fix în fieful lui Marcel Ciolacu. Un lider PSD Buzău îi cere demisia: Este o opțiune când ai rezultatele pe care le-am văzut