ANAF își arogă dreptul de a băga oamenii la pușcărie. Modificarea care deschide larg ușa abuzurilor

Ieri, ANAF a publicat un Ordin care modifică substanțial legislația care reglementează relația dintre fisc și contribuabili. Dincolo de aspectele tehnice ale Ordinului ANAF, modificarea este ușor de explicat.

Așadar, practica de până acum era aceea ca fiscul să trimită o invitație contribuabililor la sediul administrației pentru a prezenta documentele necesare clarificării verificărilor financiare, fiscale sau vamale, susține comentatorul economic Constantin Rudnițchi într-un comentariu pentru RFI.

ANAF susține pentru justificarea noilor prevederi că în nenumărate situații, contribuabilii nu au dat curs solicitărilor inspectorilor fiscali de a prezenta documentele cerute. Înțelegem acest lucru. Mulți contribuabili poate că au ignorat invitațiile ANAF, ceea ce, să recunoaștem, nu este normal. Este clar că legislația trebuie să descurajeze posibilitățile contribuabililor de a evita prezentarea documentelor solicitate în vederea continuării inspecției.

Dar, de aici până la noua sancțiune introdusă prin Ordinul ANAF este un pas foarte mare. Concret, noua legislație face două schimbări. Prima, Ordinul ANAF introduce un document numit somație, după invitație.

Nu este doar o chestiune de lingvistică. După ce fiscul trimite invitația, urmează somația. Iar dacă și somația este ignorată de contribuabil timp de 15 zile, atunci, a doua schimbare introdusă ieri în legislație spune că se comite o infracțiune care este pedepsită nici mai mult, nici mai puțin, cu închisoare de la un an la șase ani. Deci, în această situație, fiscul ne poate băga „la zdup”.

Ordinul ANAF pare mai punctual, în sensul că se aplică pedeapsa cu închisoarea doar în cazul refuzului nejustificat de a prezenta organelor competente documentele legale și bunurile de patrimoniu cu scopul împiedicării verificărilor fiscale, financiare sau vamale. Bun, dar oare atunci când un contribuabil primește somația și nu ajunge din diferite motive la fisc, fie pentru că muncește de dimineața până seara pentru a plăti taxe și impozite, fie pentru că se află în incapacitate de a se deplasa, fie pentru că a nu a știut când au trecut cele 15 zile, va fi pasibil să primească pedeapsa cu închisoarea? Probabil că da, pentru că fiscul poate interpreta că a vrut să împiedice verificările fiscale.

Se poate înțelege că mulți contribuabili ignoră invitațiile pe care le primesc de la ANAF, nu la dans, ci pentru verificări legale. Dar, de la această situație până la trimiterea oamenilor în pușcărie este un pas prea mare.

ANAF are la îndemână multe alte pârghii pentru a-i convinge pe contribuabili să dea curs invitației sau somației. Se pot popri conturile, se pot da amenzi mai mari sau mai mici, se pot bloca veniturile legale pe care le încasează cetățeanul sau compania, în general, se poate trece la o executare silită. Dar, să trimiți oameni, posibil nevinovați, la închisoare doar pentru că nu au venit la ANAF cu documentele solicitate în două săptămâni este o posibilitate care nu ține de democrație, ci se transformă în dictatura fiscului.

De altfel, somațiile fiscului curg înainte de schimbarea legislației. Sunt numeroase cazurile în care contribuabilii sunt somați să plătească sume interpretate de fisc ca datorii care provin din urmă cu cinci sau șase ani. Sume despre care nu se știe dacă sunt obligații de plată către buget sau doar o interpretare eronată a fiscului din cauza datelor incomplete.

Este foarte ciudat că după ce ANAF a așteptat cinci ani să impună plata unor sume, acum legislația ajută administrația ca în 15 zile să-l bage la închisoare pe contribuabilul care nu plătește sau nu se prezintă la fisc pentru a clarifica situația.

Se știe că bugetul are nevoie de bani, că reprezentanții firmelor și contribuabilii persoane fizice trebuie să răspundă apelurilor ANAF, dar amenințarea cu închisoarea este exagerată.

Poate că ministrul finanțelor ar trebui să mai citească o dată ordinul ANAF și să-l modifice, susține analistul.

Fostul șef Google avertizează: Inteligența artificială ar putea ajunge pe mâna teroriștilor

Centrul german de comercializare a gazelor va purta discuții despre cum să crească nivelul de stocare