ANAF nu îi slăbește deloc pe cei din sectorul transportului alternativ: Un nou prejudiciu de peste 50 milioane lei în ride-sharing descoperit

Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) a intensificat controalele în sectorul transportului alternativ de persoane (ride-sharing), identificând nereguli majore care au dus la un prejudiciu de peste 51,7 milioane de lei la bugetul de stat.

Verificările s-au concentrat pe 10 societăți din București, județul Teleorman și județul Timiș, implicate în evaziunea fiscală prin neplata impozitelor, contribuțiilor sociale și TVA-ului.

Unul dintre cele mai grave cazuri descoperite de inspectorii antifraudă vizează o companie care, într-o perioadă de doar șase luni, a generat un prejudiciu de 17,5 milioane de lei. Conform anchetei, firma a utilizat forță de muncă ilegală, având doar 6 contracte de muncă raportate, în ciuda faptului că 1.027 de persoane fizice erau implicate în activitatea de transport. Mai mult, societatea nu a îndeplinit obligațiile declarative și nu a declarat TVA-ul aferent serviciilor prestate între ianuarie și iulie 2024.

În încercarea de a preveni astfel de fraude, ANAF a introdus formularul 397, care permite inspectorilor să acceseze rapid datele fiscale ale firmelor de ride-sharing și să identifice orice riscuri de evaziune. În cazul în care se descoperă nereguli, autoritățile efectuează controale rapide pentru recuperarea taxelor neplătite și sancționarea celor vinovați.

Acțiunile ANAF subliniază importanța unei reglementări stricte a sectorului de transport alternativ, care se află în continuă expansiune, dar și riscurile majore de fraudă fiscală ce pot afecta bugetul național.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Contracte de peste 8,5 milioane euro pentru Şantierul Naval Orşova: două nave fluviale vor fi livrate în 2026

NBA: Indiana Pacers dau lovitura. 2-0 la general după ce Cleveland Cavaliers pierde un avantaj de 20 de puncte