Nvidia se confruntă cu o ameninţare semnificativă la adresa veniturilor sale, ca urmare a noilor restricţii de export impuse de SUA asupra cipurilor de inteligenţă artificială (AI), măsuri concepute pentru a limita distribuirea globală a acestor procesoare de top, au declarat luni analişti şi investitori, transmite Reuters.
Noile reglementări, considerate printre cele mai dure implementate de administraţia Biden, restricţionează exporturile de cipuri AI către majoritatea ţărilor, cu excepţia unui grup restrâns de aliaţi apropiaţi ai SUA. De asemenea, interdicţia se menţine pentru unele state, inclusiv China, în încercarea de a închide breşele legislative şi de a împiedica Beijingul să achiziţioneze cipuri avansate care ar putea întări capacităţile sale militare.
Cererea în creştere pentru cipuri AI a propulsat Nvidia în rândul celor mai valoroase companii din lume, cu o valoare de piaţă ce depăşeşte 3 trilioane de dolari. Totuşi, noile restricţii ar putea complica abilitatea companiei de a menţine ritmul de creştere a veniturilor aşteptat de investitori.
”Aceste reglementări vor limita semnificativ piaţa Nvidia, având în vedere că până la jumătate dintre cipurile sale ajung în prezent în ţări care vor deveni inaccesibile odată cu aplicarea noilor reguli,” a declarat Gil Luria, analist la D.A. Davidson.
Documentele companiei arată că aproximativ 56% din veniturile Nvidia provin din clienţi din afara SUA, iar China reprezintă circa 17% din vânzări.
Acţiunile companiei din Santa Clara, California, au scăzut luni cu aproximativ 2%.
Vicepreşedintele Nvidia pentru Afaceri Guvernamentale, Ned Finkle, a criticat măsura, afirmând că aceasta ”ameninţă să perturbe inovaţia şi creşterea economică la nivel mondial” şi ”subminează leadership-ul Americii.”
Impact asupra pieţei de cloud computing
Noile reguli permit furnizorilor majori de servicii cloud, precum Microsoft, Google (deţinută de Alphabet) şi Amazon.com, să solicite aprobări pentru a ocoli cerinţele de licenţiere pentru cipuri AI.
Acest lucru le-ar permite să construiască centre de date în ţări afectate de restricţiile SUA privind importurile de cipuri, consolidându-şi astfel poziţia pe piaţă.
”Am considerat întotdeauna că aceste companii sunt gardienii AI, având în vedere capacitatea lor financiară de a investi constant în modele lingvistice de ultimă generaţie şi baza lor masivă de clienţi,” a declarat Angelo Zino, analist la CFRA Research.
Reglementările urmează să intre în vigoare în 120 de zile, oferind administraţiei Trump timp să ia o decizie asupra acestora. Deşi atât administraţia Biden, cât şi cea a lui Trump împărtăşesc opinii similare privind ameninţarea competitivă reprezentată de China, analiştii consideră că preşedintele ales Donald Trump ar putea fi mai dispus să negocieze acorduri cu companii şi ţări individuale.
”Este posibil ca Trump să ajusteze lista aliaţilor exceptaţi, dar, în ansamblu, măsura este în linie cu modul său de gândire,” a adăugat Dan Coatsworth, analist la AJ Bell.