Candidatul independent Nicuşor Dan conduce în topul vizibilităţii la TV şi în perioada 14-22 aprilie a campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, urmat în ordine de Elena Lasconi şi Crin Antonescu, în timp ce Victor Ponta a trecut de pe locul 2 pe locul 5, relevă analiza Klarmedia – TV Index Prezidenţiale 2025, realizată pe baza conţinutului difuzat de posturile TV naţionale, fiind incluse în top canalele care au difuzat un volum semnificativ de materiale despre candidaţi. Studiul reflectă volumul total al materialelor, fără a distinge între tonul pozitiv, negativ sau neutru al apariţiilor.
Conform studiului Klarmedia – TV Index Prezidenţiale 2025, Nicuşor Dan beneficiază în continuare de cea mai mare vizibilitate pe posturile TV, în timp ce Victor Ponta a trecut de pe locul 2 pe locul 5.
Topul vizibilităţii candidaţilor la posturile de televiziune în perioada 14-22 aprilie 2025:
1. Nicuşor Dan – 1.187 materiale
2. Elena Lasconi – 988 materiale
3. Crin Antonescu – 917 materiale
4. George Simion – 740 materiale
5. Victor Ponta – 693 materiale
6. Lavinia Şandru – 85 materiale
7. Cristian Terhes – 42 materiale
8. Daniel Funeriu – 38 materiale
9. Silviu Predoiu – 30 materiale
10. John Ion Banu – 29 materiale
11. Sebastian Constantin Popescu – 25 materiale
Cele mai active posturi TV în ceea ce priveşte difuzarea de materiale despre candidaţii la alegerile prezidenţiale au fost Realitatea Plus şi Antena 3 CNN, cele două având un număr apropiat de menţiuni, urmate de B1, România TV şi EuroNews, care completează topul canalelor cu cea mai intensă acoperire mediatică a candidaţilor la alegerile prezidenţiale în prima săptămână.
Canalele TV cele mai active:
1. Realitatea Plus – 939 materiale
2. Antena 3 CNN – 895 materiale
3. B1 – 748 materiale
4. Romania TV – 678 materiale
5. EuroNews – 361 materiale
6. Digi 24 – 329 materiale
7. Aleph News – 322 materiale
8. Prima News – 138 materiale
9. TVR Info – 117 materiale
10. Antena 1 – 81 materiale
11. TVR 1 – 71 materiale
12. Pro TV – 45 materiale
13. Prima TV – 35 materiale
14. TVR 2 – 15 materiale
Mesaje cheie si teme dominante:
Nicuşor Dan, candidatul de pe primul loc în analiza Klarmedia – TV Index Prezidenţiale 2025, a înregistrat cele mai multe menţiuni la posturile Realitatea Plus, Antena 3 CNN, B1 si România TV. Se observă în perioada 14-22 aprilie o vizibilitate mai mare la postul B1 faţă de perioada anterioară analizată (4-13 aprilie).
În perioada 14-22 aprilie, Nicuşor Dan a fost cel mai des menţionat în contextul scandalului intern din USR cu privire la susţinerea Elenei Lasconi. Alte subiecte asociate cu Nicusor Dan în perioada analizată fac referire la: lipsa transparenţei privind finanţarea campaniei, relaţia ambiguă cu oameni de afaceri precum Matei Paun – acuzat de legaturi proruse, folosirea resurselor Primariei Bucuresti în scop de campanie. Temele constante ale candidatului includ promisiunea de reformă a statului, reducerea birocraţiei, digitalizarea ANAF şi lupta impotriva corupţiei. Nicusor Dan exprimă dorinţa de a avea un premier precum Ilie Bolojan pentru a scoate statul din criză şi stagnare. El subliniază necesitatea unei cooperari între partidele pro-europene în administrarea tarii.
Elena Lasconi se află pe poziţia a doua în analiza Klarmedia – TV Index Prezidenţiale 2025, cu un număr important de menţiuni în perioada analizată – 988. Cele mai frecvente apariţii au fost înregistrate la Antena 3 CNN, Realitatea Plus, B1 TV şi Aleph News. În perioada 4-13 aprilie, Elena Lasconi s-a aflat pe locul trei.
Apariţiile Elenei Lasconi sunt dominate de conflicul intern din USR şi de retragerea sprijinului pentru candidatura sa. Mesajele centrale vizează legitimitatea, lupta pentru controlul partidului, precum şi dreptul la campanie electorală şi la finanţare.
Crin Antonescu se află pe locul trei în analiza Klarmedia – TV Index Prezidenţiale 2025 pentru perioada 14-22 aprilie, cu cele mai multe menţiuni înregistrate la România TV, Antena 3 CNN, B1 TV şi Realitatea Plus.
Discursul lui Crin Antonescu se axează pe consolidarea imaginii de om cu experienţă şi integritate, combaterea acuzaţiilor de colaborator al Securitătii comuniste, exprimarea unui program electoral clar, susţinerea valorilor tradiţionale şi orientarea pro-europeană, precum şi pe o poziţie raţională şi moderată faţă de problemele de securitate şi sociale majore ale ţării. Crin Antonescu denunţă acuzaţiile şi scandalurile la adresa sa ca fiind atacuri produse de adversari politici şi de structuri ascunse. Acesta susţine lupta împotriva fenomenului infracţional, în special traficul de droguri, pledând pentru întărirea Agenţiei Naţionale Antidrog şi pentru politici de prevenţie şi tratament. De asemenea, pune accent pe suveranitate în sensul păstrării identităţii culturale, a valorilor tradiţionale, dar într-un stat laic modern, dialogând cu toate confesiunile religioase.
George Simion, a urcat un loc în analiza Klarmedia – TV Index Prezidenţiale 2025 în perioada 14-22 aprilie şi se află pe locul patru.
Temele lui George Simion continuă sa fie dominate de naţionalism puternic, cu accent pe suveranitate şi identitate naţională, critică dură la adresa actualei guvernări, precum şi de o poziţie critică faţă de Uniunea Europeană şi Franţa, pe care le acuză de interferenţe în alegeri şi în politica internă. Acesta contestă anularea turului 2 al alegerilor prezidenţiale din 2024, susţinând că aceasta a fost o lovitură de stat care a încalcat suveranitatea poporului român. Anuntă că urmează să-l aducă pe Calin Georgescu la conducerea ţării, exprimând un angajament comun şi colaborare stransă cu acesta.
Victor Ponta este candidatul aflat pe locul cinci în analiza Klarmedia – TV Index Prezidenţiale 2025 pentru perioada 14 -22 aprilie, cele mai multe menţiuni fiind înregistrate la posturile Realitatea Plus, România TV, Antena 3 CNN şi B1 TV.
Victor Ponta are în continuare un profil de suveranist şi se poziţioneză ca un candidat anti-sistem şi susţine ideea că România trebuie condusă de un lider care pune interesele ţării pe primul loc. Cele mai multe menţiuni sunt în contextul autodenunţului şi asumarea deschiderii barajului de la Porţile de Fier, în 2014, pentru a salva Belgradul. Victor Ponta subliniază necesitatea consolidării relaţiilor strategice cu SUA şi pune accent pe securitate. În plan intern, promovează creşterea pensiilor, susţinerea agriculturii şi a companiilor din industria IT, dar şi dezvoltarea infrastructurii.
Lavinia Şandru se menţine pe locul şase în analiza Klarmedia – TV Index Prezidenţiale 2025 pentru perioada 14 -22 aprilie. La fel ca în perioada anterioară (4-13 aprilie), Antena 3 CNN este postul care a generat cele mai multe menţiuni.
Discursul Laviniei Şandru este centrat pe o abordare socială, civică şi morală. În continuare se concentrează pe combaterea abuzurilor si pune accent pe sărăcie şi condiţiile de viaţă precare din zona rurală. Un alt punct central al discursului îl constituie lupta împotriva consumului de droguri în rândul tinerilor.
Cristian Terheş se află pe locul şapte în topul vizibilităţii TV, cu cele mai multe menţiuni înregistrate la Antena 3 CNN şi EuroNews.
Cristian Terhes se poziţionează ca un suveranist autentic, iar mesajul său subliniază necesitatea reafirmării drepturilor şi libertăţilor fundamentale în faţa influenţelor externe. Terhes susţine tranparenţa procesului electoral, fiind cel care a depus prima contestaţie oficială privind fraudele electorale din alegerile anulate. În plan intern, are propuneri privind scăderea taxelor pe muncă şi echilibrarea bugetului. Pe plan extern, pe lângă sprijinul pentru Ucraina, discursul său include nevoia de creştere a capacităţii de apărare şi colaborări cu structurile europene şi NATO.
Daniel Funeriu se află pe poziţia a opta în topul vizibilităţii TV în perioada 14 -22, cu cele mai multe menţiuni înregistrate la Digi 24 şi Antena 3 CNN.
Daniel Funeriu se concentrează pe combaterea corupţiei, poziţionându-se ca un candidat independent şi onest în faţa unei clase politice percepute ca slabe şi divizate. Propune o politică externă activă, cu accent pe rolul României ca mediator de pace în conflictele internaţionale şi pe consolidarea relaţiilor cu partenerii strategici, în special cu Statele Unite ale Americii. În domeniul apărării naţionale, Daniel Funeriu pledează pentru alocarea a 3,5% din PIB, cu accent pe echipamente militare fabricate local şi reintroducerea pregătirii militare obligatorii pentru tineri.
Silviu Predoiu ocupă poziţia a noua în topul vizibilităţii media, cu cele mai multe menţiuni la posturile Antena 3 CNN si AlephNewsTV.
Mesajele candidatului Silviu Predoiu se concentrează pe experienţa şi competenţa în servicii secrete. Acesta susţine schimbarea direcţiei României, având în prim plan adevărul, etica, bunul simţ şi transparenţa în administraţia publică. Discursul lui Predoiu pune accent pe rolul României în cadrul UE şi NATO şi cere o promovare mai activă a intereselor naţionale, dar şi un tratament respectuos în relaţiile cu partenerii internaţionali. Silviu Predoiu aduce şi el în discuţie consumul de droguri, promovând începerea procesului de legalizare a drogurilor medicinale, precum şi reglementarea consumului de droguri uşoare, pentru un mai bun control al consumatorilor şi pentru reducerea traficului ilicit.
John Ion Banu ocupă locul 10 în topul vizibilităţii media, având cele mai multe menţiuni pe posturile Antena 3 CNN şi EuroNews.
John Ion Banu se poziţionează ca un candidat independent, cu legături puternice la nivel local şi o experienţă relevantă în diaspora românească din SUA, fiind implicat în activităţi civice şi umanitare. Mesajul său cheie accentuează respectul pentru valorile tradiţionale, democraţie şi libertate de exprimare.
Sebastian Constantin Popescu se află pe ultima poziţie în topul vizibilităţii media, Antena 3 CNN şi EuroNews fiind posturile care au generat cea mai mare vizibilitate pentru acesta.
Sebastian Constantin Popescu se caracterizează ca „singurul candidat din afara sistemului’ şi pune accentul pe onestitatea si transparenţa sa. Susţine loialitatea României faţa de UE, dar subliniază nevoia de a valorifica mai bine fondurile europene nerambursabile. Candidatul promovează apărarea suveranităţii şi susţine ca este nevoie de o armată bine dotată.
Analiza a fost realizată de – tool inovativ de monitorizare şi analiză media dezvoltat de MSG Factory SRL şi apreciat de profesioniştii în domeniul comunicării. Klarmedia combină monitorizarea automată cu analiza realizată de experţi, procesarea datelor bazându-se pe tehnologii avansate de Machine Learning şi Inteligenţă Artificială, asigurând un nivel ridicat de precizie, relevanţă şi valoare analitică în interpretarea conţinutului media.