Anchetă incendiară peste Prut: Kremlinul cumpără voturi la alegerile prezidențiale din Republica Moldova (poliție)

Preşedinta în exerciţiu, Maia Sandu, a prezentat scrutinul din 20 octombrie drept un test pentru politicile sale proeuropene. Alegerile vor avea loc în acelaşi timp cu un referendum, în care alegătorii vor fi întrebaţi dacă Republica Moldova ar trebui să adere la blocul comunitar. Sandu, care candidează pentru al doilea mandat, a acuzat de mult timp Rusia de tentative de a răsturna guvernul său prin diverse mijloace – o acuzaţie respinsă de Moscova.

Şeful poliţiei naţionale, Viorel Cernăuţeanu, a declarat că peste 130.000 de moldoveni au fost mituiţi de o reţea administrată din Rusia, pentru a vota împotrivă la referendum şi în favoarea candidaţilor prezidențiali apropiaţi Rusiei, o acţiune calificată de chestor drept „un atac direct şi fără precedent”.

„Ne confruntăm cu un fenomen răspândit de finanţare şi de corupţie cu scopul perturbării procesului electoral din Moldova”, a declarat Cernăuţeanu. El a adăugat că aproximativ 15 milioane de dolari au fost transferaţi doar în septembrie în conturi ce au fost deschise la banca rusă Promsviazbank.

Conform anchetei, cel mai vocal opozant al aderării la UE, omul de afaceri prorus Ilan Şor – condamnat în absenţă în 2023 pentru rolul său în furtul unui miliard de dolari din băncile moldovene – a oferit în septembrie bani oricui ar vota la referendum împotriva integrării europene.

Republica Moldova, care are o majoritate vorbitoare de limba română şi o amplă minoritate rusofilă, a alternat între guverne pro-ruse şi pro-occidentale de la separarea de Uniunea Sovietică, în 1991. Un număr record de 11 candidaţi participă la alegerile prezidenţiale din luna octombrie.

Schema rusă

Ofițerii Inspectoratului Național de Investigații au efectuat mai multe percheziții la care au fost ridicate: înscrisuri de ciornă, telefoane mobile, sume de bani în diferită valută, conform Radio Chișinău.

„Transferurile au fost realizate pe conturile acestor cetățeni, venite din Federația Rusă, din conturile „PromsveazyBank”, o bancă sub sancțiunea internațională, inclusiv și pe teritoriul Republicii Moldova. Poliția a documentat evidența transferurilor doar pentru luna septembrie de peste 15 milioane de dolari care au fost transferați liderilor oficiilor teritoriale, președinților de secții. Dacă o să ne uităm de principiu, a fost instituită câte o persoană pentru fiecare secție de votare, activiști, peste 50 de mii, și acei, așa-numiți simpatizanți, care pur și simplu sunt corupți pentru a vota un concurent electoral sau o viziune în scrutinul legat de referendumul republican. Toate formele de asigurare a mecanismelor de preluare a datelor, de ghidare a acestor persoane se realizează prin boturile de Telegram. Acolo coordonarea are loc inclusiv de către persoane din Federația Rusă”, a spus Viorel Cernăuțeanu, în cadrul briefingului de presă.

Reacție furibundă a lui Ilan Șor

Condamnatul Ilan Șor, care se ascunde de justiția moldovenească la Moscova, consideră că organele de drept de la Chișinău ar fi comis un „adevărat genocid”. Acesta a lansat amenințări la adresa guvernării, Poliției și Procuraturii Anticorupție, în speranța că cei peste 130 de mii de agenți de-ai săi, plătiți cu bani rusești, vor rămâne pe poziții și vor face tot posibilul să compromită referendumul privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană, conform ziarulnational.md.

„PAS continuă să terorizeze cetățenii. R. Moldova s-a transformat în totalitate într-un stat polițienesc. S-au desfășurat noi percheziții în cazul activiștilor noștri, au răsunat noi acuzații și somări de a recunoaște ceva ce nu au comis. Veronica Dragalin, care a fost aleasă în toaletă, sperie oamenii cu confiscarea proprietăților. Acești nemernici proguvernamentali au organizat un adevărat genocid”, a scris Șor într-o postare pe Telegram.

„Echipă, noi toți continuăm lupta împreună! Și ne vom asigura să fie eliberați toți cei reținuți, astfel încât oamenii din republica noastră să nu se mai confrunte cu brutalitatea Poliției. Nu vă fie frică de nimic! Adevărul este de partea noastră”, a mai scris Șor.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Bărbat de 55 de ani, accidentat mortal de un tren la o trecere la nivel cu calea ferată

Tenis: Liderul mondial Iga Swiatek s-a despărţit de antrenor