Angel Tîlvăr: Centrul European de Instruire F-16 din România va continua să asigure condiţii avansate pentru pregătirea piloţilor români şi din statele aliate şi partenere

Miniştrii Apărării din România şi Ţările de Jos, Angel Tîlvăr şi Ruben Brekelmans, au semnat o scrisoare de intenţie privind Centrul European de Instruire F-16 din România. ”Vom continua să extindem aceste activităţi, contribuind direct la securitatea spaţiului aerian naţional şi aliat”, a arătat Angel Tîlvăr.

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a arătat, vineri, într-un comunicat de presă, că, în marja vizitei oficiale făcute la Haga, ministrul Angel Tîlvăr a semnat, joi, împreună cu omologul olandez, Ruben Brekelmans, o scrisoare de intenţie care reafirmă angajamentul celor două state de a consolida şi extinde pe viitor colaborarea în cadrul Centrului European de Instruire F-16 din România.

Documentul semnat reflectă determinarea comună a României şi a Regatului Ţărilor de Jos de a sprijini instruirea piloţilor din state aliate şi partenere în cadrul acestui centru modern, care utilizează cele 18 aeronave F-16 furnizate de partea olandeză.

”Prin acest parteneriat, demonstrăm încă o dată că investiţiile în apărare sunt esenţiale pentru securitatea regiunii Mării Negre. Eforturile comune ale României, Regatului Ţărilor de Jos şi sprijinul companiei Lockheed Martin reprezintă un exemplu concret de colaborare pentru întărirea capacităţilor de apărare. La peste un an de la operaţionalizarea Centrului, rezultatele sunt clare: atât piloţii români, cât şi cei ucraineni beneficiază de un program de pregătire avansat. Vom continua să extindem aceste activităţi, contribuind direct la securitatea spaţiului aerian naţional şi aliat”, a declarat Tîlvăr.

Potrivit MApN, înfiinţarea Centrului European de Instruire F-16 reflectă angajamentul României de a oferi un mediu de pregătire la cele mai înalte standarde, cu acces la resurse tehnice şi expertiză de ultimă generaţie. Centrul este destinat în principal pregătirii piloţilor români, dar oferă oportunităţi de pregătire şi pentru piloţi din state aliate şi partenere, precum şi pentru instruirea personalului tehnic. Prima serie de piloţi români a finalizat cu succes programul de instruire în luna iulie a acestui an, iar patru piloţi ucraineni se află în prezent în pregătire în cadrul Centrului. Prin această iniţiativă, România contribuie activ la consolidarea securităţii regionale şi la dezvoltarea unui parteneriat durabil în domeniul apărării.

Fotbal: Antrenorul lui Hoffenheim, nemulţumit de rezultatul de egalitate cu FCSB (0-0)

Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu