Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat, luni, la ceremonia de Ziua Veteranilor din Teatrele de Operaţii organizată la Focşani, că sacrificiul făcut de militarii răniţi sau căzuţi la datorie în teatrele de operaţii aminteşte ”cât de greu se obţine libertatea şi cât de mare este preţul apărării acesteia”. El a menţionat că i-a cunoscut personal pe mulţi dintre militarii răniţi, mai ales la jocurile Invictus. ”Exemplul lor trebuie să ne motiveze pe toţi să ne îndeplinim visurile, să devenim mai buni şi mai puternici, să ne depăşim limitele”, a subliniat el. Între 1996-2022, România a pierdut 31 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţi peste 230 au fost răniţi.
Angel Tîlvăr a participat, luni, la ceremonia militară şi religioasă organizată cu prilejul Zilei Veteranilor din Teatrele de Operaţii la sediul Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice ”Alexandru Ioan Cuza” din Focşani.
Potrivit MApN, el a transmis un mesaj de recunoştinţă tuturor militarilor care au executat misiuni externe, dar, mai ales, celor care au fost răniţi şi a adus un pios omagiu eroilor care şi-au pierdut viaţa în teatrele de operaţii.
”Sacrificiul lor ne aminteşte cât de greu se obţine libertatea şi cât de mare este preţul apărării acesteia. Niciodată nu vom înceta, noi, cei care ducem mai departe moştenirea eroilor căzuţi la datorie departe de Ţara pe care au iubit-o, să le cinstim memoria şi să ne rugăm pentru odihna sufletelor lor”, a spus ministrul Apărării.
Angel Tîlvăr a subliniat că Ministerul Apărării va fi mereu alături de veterani, pentru a depăşi cât mai uşor greutăţile cu care s-ar putea confrunta. Totodată, el i-a asigurat pe militarii care se află în prezent în teatrele de operaţii şi pe cei care se pregătesc să plece în misiuni că prioritatea MApN este asigurarea condiţiilor de muncă şi de viaţă necesare îndeplinirii acestora.
”Pe mulţi dintre militarii răniţi în teatrele de operaţii am avut posibilitatea să-i cunosc personal, mai ales cu prilejul jocurilor Invictus, unde au reprezentat ţara la cel mai înalt nivel. Mărturisesc că niciodată nu am fost mai impresionat decât atunci când militarii noştri, răniţi sau invalizi ca urmare a participării la misiuni în teatrele de operaţii sau la acţiuni militare interne, au demonstrat adevăratul spirit de luptător şi au luat startul în probele concursurilor, ba mai mult, au câştigat medalii. Exemplul lor trebuie să ne motiveze pe toţi să ne îndeplinim visurile, să devenim mai buni şi mai puternici, să ne depăşim limitele”, a declarat ministrul Angel Tîlvăr.
În semn de apreciere pentru eforturile şi sacrificiile făcute în îndeplinirea misiunilor încredinţate, ministrul Apărării a acordat, luni, militarilor răniţi în teatrele de operaţii Emblema de Onoare a Armatei României, Emblema de Merit în Slujba Păcii clasa I, Emblema de Merit Rezerva Armatei României clasa I, Emblema de Merit În Serviciul Armatei României clasa I şi Emblema de Merit Acţiuni Umanitare clasa I.
Potrivit MApN, ziua de 11 noiembrie a fost aleasă ca Zi a Veteranilor din Teatrele de Operaţii pentru simbolistica ei – intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, în 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogaraşi, primul militar român decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.
În perioada 1996-2022, România a pierdut 31 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţi peste 230 au fost răniţi.