„Anora”, Palme d’Or 2024, în premieră naţională la Les Films de Cannes à Bucarest. Ediţia a XV-a va avea loc între 25 octombrie şi 3 noiembrie, cu peste 50 de proiecţii

Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest revine pentru cea de-a XV-a ediţie, între 25 octombrie şi 3 noiembrie, oferind publicului român ocazia de a viziona, în premieră în România, cele mai noi şi apreciate filme din cinematografia mondială.

În Bucureşti, proiecţiile vor avea loc la Cinema Elvire Popesco, Cineplexx Băneasa, Cinema Muzeul Ţăranului şi la Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României. În ţară, festivalul va avea ediţii locale în Timişoara, Cluj, Iaşi şi Arad, aducând magia filmelor din lumea cinematografului de autor mai aproape de publicul românesc.

Pe lângă peste 50 de proiecţii cu cele mai aşteptate filme de autor, Les Films de Cannes à Bucarest va organiza pentru publicul din România întâlniri şi dezbateri cu cineaşti şi scriitori, precum şi evenimente profesionale pentru actori, realizatori, scenarişti sau producători de film.

Despre “Anora”, în regia lui Sean Baker, câştigătorul de anul acesta al Palme d’Or şi deja mare favorit la premiile Oscar, cineasta americană Greta Gerwig, preşedinta juriului festivalului de la Cannes, spunea: „Acest film este magnific, plin de umanitate (…) Ne-a frânt inimile”.

Anora, o tânără lucrătoare sexuală din Brooklyn, primeşte o şansă la o poveste de tip „Cenuşăreasa” atunci când se căsătoreşte impulsiv cu fiul unui oligarh. Însă odată ce vestea ajunge în Rusia, basmul ei este ameninţat, iar părinţii proaspătului soţ pornesc spre New York pentru a anula căsătoria. Filmul, regizat de unul dintre cei mai importanţi regizori americani din noua generaţie, a fost extrem de lăudat şi pentru interpretarea actriţei Mikey Madison, “nuanţată şi plină de intensitate”.

„All We Imagine as Light”, în regia lui Payal Kapadia, a fost recompensat în festival cu Grand Prix, marele premiu fiindu-i acordat şi pentru “emoţionanta şi minuţioasa explorare de teme legate de iubire şi de relaţiile complicate care o înconjoară”.

În Mumbai, viaţa asistentei medicale Prabha este dată peste cap când primeşte un cadou neaşteptat de la soţul ei înstrăinat. În acelaşi timp, colega ei de cameră, Anu, încearcă să găsească un loc în oraş unde să poată avea mai multă intimitate alături de prietenul ei.

„All We Imagine as Light”, pe care criticul de film Peter Bradshaw îl aprecia în The Guardian ca fiind “un film miraculos, care te trezeşte ca dintr-un vis”, este primul film indian care a câştigat vreodată Grand Prix la Cannes.

„Emilia Perez”, în regia lui Jacques Audiard (Palme d’Or pentru Dheepan), distins cu Premiul Juriului si Premiul pentru Cea mai bună interpretare feminină pentru cele patru actriţe din rolurile principale, îmbină elemente de thriller cu musical, avându-le în distribuţie pe Selena Gomez, Zoe Saldana, Karla Sofía Gascón şi Adriana Paz. Filmul spune povestea unui lider de cartel mexican, Juan „Manitas” Del Monte, şi a transformărilor surprinzătoare prin care acesta decide să treacă. Filmul a provocat o controversă la Cannes căci printre actriţele care au primit premiul pentru interpretare se numără şi Karla Sofia Gascon, actriţă transgender. „Emilia Perez” a fost selectat pentru a reprezenta Franţa la categoria Cel mai bun lungmetraj internaţional la gala premiilor Oscar din martie 2025. După premiera sa la Cannes 2024, Netflix a preluat „Emilia Perez” cu suma de 12 milioane de dolari.

Miguel Gomes, cunoscut pentru Tabu, The Tsugua Diaries şi trilogia O mie şi una de nopţi, s-a întors anul acesta la Cannes cu un film răvăşitor pentru care i-a fost acordat Premiul pentru Cel mai bun regizor.  Acţiunea din “Grand Tour” se desfăşoară în anul 1917, în Rangoon, Birmania, şi urmăreşte povestea lui Edward, un funcţionar britanic care fuge de logodnica sa, Molly, chiar în ziua în care aceasta ajunge pentru a se căsători cu el. Într-o călătorie epică prin Asia, Edward meditează asupra vieţii sale în timp ce Molly păşeşte pe urmele lui cu gândul la amânata lor căsătorie şi la toate visele pe care şi le făcuse.

“Adevărată fascinaţie a acestui film constă în umezeala pe care o resimţi în atmosferă, combinată cu splendoarea locaţiilor din Asia de Est şi Sud-Est, care te îndeamnă să porneşti în călătorie de la Singapore la Bangkok, la Shanghai şi Rangoon. Este un film în care te pierzi”, scria criticul american Justin Chang în The New Yorker despre “Grand Tour”, ce va putea fi văzut în premieră naţională la Les Films de Cannes à Bucarest.

“The Substance”, regizat de Coralie Fargeat, Premiul pentru Cel mai bun scenariu la Cannes 2024, va fi proiectat în premieră naţională în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest. Spune povestea lui Elisabeth Sparkle, o vedetă a emisiunilor TV aflată în declin, interpretată de Demi Moore. Aceasta apelează la o substanţă capabilă să-i regenereze celulele, creând-o pe Sue, o versiune mai vibrantă şi mai tânără, rol jucat de actriţa Margaret Qualley. Un film prin care Coralie Fargeat îndreaptă atenţia asupra corpului feminin. “Asta are un impact masiv în viaţa femeilor şi condiţionează un număr uriaş de lucruri în societate. Corpul nostru ne defineşte, generează inegalităţi şi violenţă, inclusiv din partea noastră. Suntem aproape obligate să îl detestăm într-un fel sau altul şi el poate deveni primul nostru instrument de tortură”, spunea Coralie Fargeat, citată de AFP.

Programul complet al ediţiei a XV-a a Les Films de Cannes à Bucarest, informaţii despre filme, evenimente conexe şi invitaţi, vor fi disponibile pe www.filmedefestival.ro şi pe conturile de Facebook şi Instagram. Biletele vor fi puse în vânzare prin reţeaua Eventbook în prima parte a lunii octombrie.

„Emilia Perez” şi „The Substance” sunt distribuite în România de Independenţa Film iar „Grand Tour” şi “ All We Imagine as Light” de Voodoo Films. “Anora” este distribuit de Ro Image 2000 şi va intra în cinematografe începând cu 8 noiembrie.

Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest este un eveniment fondat în 2010 de Cristian Mungiu cu sprijinul directorului Festivalului de Film la Cannes, Thierry Frémaux, şi este organizat de către Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films.

IGPR – Percheziţii la persoane care au falsificat vouchere utilizate în cadrul sistemului de garanţie–returnare pentru ambalaje, producând un prejudiciu de aproximativ 300.000 de lei unui lanţ de magazine de retail alimentar

Marca anunţă că Vinicius va câştiga Balonul de Aur