Crin Antonescu, candidatul comun anunţat de coaliţia PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidenţiale din mai 2025, susţine că a primit şi anul trecut o ofertă de a intra în cursa pentru Cotroceni, pe care a respins-o. Crin Antonescu a refuzat să dezvăluie ce partid sau ce lideri politici i-au propus să candideze în toamna anului trecut, însă a respins implicarea serviciilor secrete în acel plan. „Eu, şi nu sunt singurul, nu am avut niciodată, nici în acest prilej, nici înainte, măcar vreo discuţie cu cineva din servicii”, a susţinut fostul lider PNL, la Prima TV.
Insider politic: Cum v-au convins liderii coaliţiei de guvernare să candidaţi?
Crin Antonescu: Pur şi simplu aceşti oameni au venit şi mi-au spus, foarte scurt: ”Nu avem un personaj suficient de cunoscut şi care să creadă în aceste valori şi să le exprime. Te cunoaştem, avem încredere, fă-o!”.
Insider politic: Cât timp v-a luat să vă decideţi?
Crin Antonescu: O noapte. Am mai fost, ca să spun aşa, testat cu tema asta. Dar când eşti testat cu o ipoteză, îţi e uşor să o respingi.
Insider politic: Când aţi fost testat?
Crin Antonescu: Puţin mai înainte.
Insider politic: Anul trecut?
Crin Antonescu: Da. Şi sigur că mi-a fost uşor să o resping. Dar aici era o chestiune în care turul întâi se petrecuse, nu l-am anulat eu, nu ştiu nici eu mai mult decât ştiţi dumneavoastră sau oricine, nu ştiu dacă sunt sau nu sunt soluţia, dar nu mi-am putut permite să nu încerc. Nu mi-am putut permite să le spun acestor oameni: ”Ştiţi ce? Eu stau foarte bine. O să stăm la televizor să vedem ce se întâmplă cu ţara noastră”. Eu nu pot să fac asta, nu ştiu dacă vom reuşi sau nu, dar vom putea spune că măcar am încercat.
Insider politic: Tot oameni din PNL v-au propus anul trecut să candidaţi?
Crin Antonescu: Nu mai intrăm în detalii, astea ţin de viaţa mea privată şi dumneavoastră trebuie să vă opriţi la gard.
Insider politic: Dar o să rămână impresia că forţe obscure au orchestrat o candidatură a dumneavoastră la prezidenţiale împotriva lui Nicolae Ciucă.
Crin Antonescu: Apropo de obscure. A devenit un loc comun şi foarte mulţi oameni politici din România, dar mai ales jurnalişti, nu mai concep că cineva poate să spună sau să facă ceva în politică dacă nu e pus, dacă nu e asistat sau dacă nu e susţinut de servicii. Eu, şi nu sunt singurul, nu am avut niciodată, nici în acest prilej, nici înainte, măcar vreo discuţie cu cineva din servicii. Şi tare mă tem că oameni care au avut de a face la viaţa lor cu serviciile s-au ocupat în această perioadă cu…cu totul alte lucruri. Şi poate e de văzut că în vreme ce partidele de la guvernare, Klaus Iohannis sunt bănuiţi a fi omnipotenţi şi conduc cu serviciile tot ce mişcă, s-ar putea să constatăm că s-au întâmplat şi se întâmplă lucruri pe care nu le controlează ei, nu le controlează nici serviciile, cel puţin cele active, şi că sunt foarte multe forţe care acţionează deja în interiorul societăţii româneşti, dar nu cu mine sau cu oameni de felul meu. Niciodată!